Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε πίεση στις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) να προτείνουν, έως τα τέλη Ιανουαρίου, τεχνικές λύσεις ώστε το έγγραφο βασικών πληροφοριών (KID) για τα συσκευασμένα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές καθώς και τα επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα στην ασφάλιση (PRIIPs) να είναι κατάλληλο για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ), ενόψει του τέλους της απαλλαγής τους από τις ρυθμίσεις του κανονισμού τον Δεκέμβριο του 2021, ο William Vidonja, επικεφαλής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Insurance Europe, δήλωσε:
«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι τα PRIIPs αντιμετωπίζονται σαν να ισχύουν μόνο για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, όταν το 75% των PRIIPs είναι στην πραγματικότητα επενδυτικά προϊόντα με βάση την ασφάλιση. Για παράδειγμα, όλες οι τεχνικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα για την τροποποίηση των εγγράφων βασικών πληροφοριών για τα PRIIPs έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τους "καταναλωτές" που αγοράζουν επενδυτικά κεφάλαια, και όχι τους "καταναλωτές προϊόντων ασφάλισης". Αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Οι καταναλωτές που αγοράζουν επενδυτικά προϊόντα με βάση την ασφάλιση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας.
Επομένως, το εποπτικό συμβούλιο της EIOPA ορθώς απέρριψε τις προηγούμενες προτάσεις. Οι προτεινόμενες αλλαγές στα έγγραφα βασικών πληροφοριών για τα PRIIPs δεν ελέγχθηκαν επαρκώς γεγονός που θα έκανε τα έγγραφα χειρότερα από ό, τι είναι τώρα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους ασφαλισμένους καταναλωτές και υπονομεύοντας περαιτέρω την κατανόηση των ασφαλιστικών επενδυτικών προϊόντων.
Από την εφαρμογή του το 2018, το κανονιστικό πλαίσιο PRIIPs έχει ήδη περάσει από μια σειρά οκτώ προσαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών, των ερωτήσεων/απαντήσεων και των δηλώσεων εποπτείας. Αυτές οι αλλαγές δεν έχουν διορθώσει τα προβλήματα.
Επομένως, δεν χρειαζόμαστε άλλη μία "λύση γρήγορης επιδιόρθωσης" που δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους καταναλωτές. Επιπλέον, δεν καταλαβαίνουμε πώς, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να αναπτύξουν ουσιαστικές και διεξοδικά δοκιμασμένες τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα προϊόντα μας και που θα ωφελούσαν τους καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων. Αντ' αυτού, η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη της Επιτροπής σχετικά με τη διανομή και τις γνωστοποιήσεις θα παρέχει μια σταθερή βάση για την επανεξέταση της προσέγγισης των PRIIPs.
Αναμένουμε η Επιτροπή και οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές να εργαστούν για λύσεις που πραγματικά θα ωφελήσουν τους καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων και θα τους θέσουν σε προτεραιότητα, αντί για αυτοεπιβαλλόμενες προθεσμίες που σχετίζονται με άλλα προϊόντα».