Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση η EIOPA εξέδωσε τρεις δημοσιεύσεις. Το έργο της Ευρωπαϊκής Αρχής ασχολείται με βασικούς κλιματικούς κινδύνους που αφορούν τον ασφαλιστικό τομέα και συνεχίζει να ενθαρρύνει τους ασφαλιστές να διαδραματίσουν το ρόλο τους ώστε να επιτρέψουν τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το έργο της EIOPA υποστηρίζει τη νέα στρατηγική αειφόρου χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια για μεγαλύτερη προστασία έναντι των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων μέσω ασφαλιστικής κάλυψης και ενσωμάτωσης των κινδύνων βιωσιμότητας στο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας για τους ασφαλιστές.
Πιλοτικός πίνακας ελέγχου για το κενό προστασίας στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών
Ο πρώτος πιλοτικός πίνακας ελέγχου της EIOPA απεικονίζει το κενό ασφάλισης όσο αφορά τις φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη. Συγκεντρώνει δεδομένα για τις οικονομικές και ασφαλισμένες απώλειες, τις ευπάθειες και την έκθεση σε κινδύνους, καθώς και για την ασφαλιστική κάλυψη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 35% των συνολικών απωλειών που προκαλούνται εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκων και της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ασφαλισμένες. Ο πίνακας της EIOPA θα βοηθήσει στον εντοπισμό περιοχών που κινδυνεύουν, στον καθορισμό των παραγόντων που οδηγούν στο κενό προστασίας όσο αφορά την ασφάλιση κλιματικών κινδύνων, καθώς και στη λήψη μέτρων πρόληψης. Θα πρέπει να επιτρέπει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας έναντι φυσικών καταστροφών τη στιγμή που οι απώλειες σε ακίνητα και επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η EIOPA προτείνει μεθοδολογικά βήματα που υποστηρίζουν την ανάγκη τυποποίησης μιας προσέγγισης για την επανεκτίμηση και, όπου απαιτείται, την αναπροσαρμογη των παραμέτρων της ενότητας κινδύνου φυσικών καταστροφών της τυποποιημένης μεθόδου της Solvency II σε τακτική βάση. Η τακτική επανεκτίμηση ή αναπροσαρμογη θα ενσωματώσει νέες εκτιμήσεις όπως η χρήση μοντέλων, τα οποία εξετάζουν ρητά την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη δυνατότητα συμπερίληψης νέων χωρών. Το έγγραφο προσδιορίζει επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η κατανόηση για τους αναδυόμενους κινδύνους όπως είναι η πυρκαγιά ή η ξηρασία. Η μεθοδολογία λαμβάνει υπόψη ότι η συχνότητα και η σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις φερεγγυότητας για τον κίνδυνο ανάληψης φυσικών καταστροφών πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον αναμενόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανθεκτικότητα των (αντ)ασφαλιστικών εταιριών που καλύπτουν φυσικές καταστροφές.
Η έκθεση διερευνά την ευκαιρία των (αντ)ασφαλιστών, ως διαχειριστές κινδύνων και underwriters, να συμβάλλουν στην προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας την ασφαλισιμότητα των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Μέσω της τιμολόγησης βάσει κινδύνου, των συμβατικών όρων και της στρατηγικής underwriting οι (αντ)ασφαλιστές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων για την προσαρμογή και / ή τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η EIOPA στοχεύει να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των (αντ)ασφαλιστών να υιοθετήσουν μια προσέγγιση προσανατολισμένη στο μέλλον για την κάλυψη κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.
Το επόμενο βήμα της EIOPA είναι να επικεντρωθεί στη διερεύνηση της εποπτικής αντιμετώπισης που βασίζεται στον κίνδυνο των ασφαλιστικών προϊόντων που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η EIOPA θα διερευνήσει επίσης την ενσωμάτωση των απαιτήσεων προσαρμογής και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής στη διανομή των ασφαλίσεων και στις απαιτήσεις εποπτείας που αφορούν τα προϊόντα και τη διακυβέρνηση. Τέλος, η EIOPA θα εξετάσει την πιθανή δυνατότητα για μακροπρόθεσμες συμβάσεις στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων.