Όσοι πιστεύουμε στον Ασφαλιστικό Θεσμό, βρίσκουμε την απόφαση πολλών συμπολιτών μας να μείνουν ανασφάλιστοι, ανεξήγητη.
Τα Συμπεριφορικά Οικονομικά (Behavioral Economics) εξετάζουν τους λόγους που οι άνθρωποι κάνουν οικονομικές επιλογές που δεν είναι ορθολογικές, συνδυάζοντας στοιχεία της ψυχολογίας με τα κλασικά οικονομικά.
Οι λόγοι που οι άνθρωποι παίρνουμε παράλογες αποφάσεις, είναι πολλοί και μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η άγνοια, δεισιδαιμονίες, προκαταλήψεις και εσφαλμένες πεποιθήσεις.
Ο Πλάτων έλεγε πως όσο αφορά την δυνατότητα να διαχειριστεί ο άνθρωπος το μέλλον του, κατατάσσεται σε τρείς κατηγορίες:
Την άνοια, όπου δεν ασχολείται καθόλου με το μέλλον, την Διάνοια όπου προσπαθεί να προγραμματιστεί και να το προβλέψει και την Πρόνοια όπου προσπαθεί να ελέγξει ζημιές που τυχόν προκληθούν μελλοντικά λαμβάνοντας αποφάσεις.
Όπως καταλαβαίνετε το τρίτο είδος είναι μάλλον σπάνιο.
Ένας τρόπος πειθούς που φαίνεται να λειτουργεί σε κάθε άνθρωπο, είναι η απλή και ευθεία προσέγγιση.
Πχ «Γιώργο πριν μιλήσουμε για τα οφέλη που παρέχει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν περιμένω να συμφωνήσεις με την ίδια χαρά που θα είχες αν αγόραζες ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα laptop. Θα ήθελα όμως να θυμάσαι πως αυτό συμβαίνει γιατί δεν νιώθεις πως χρειάζεσαι ασφάλεια αυτή τη στιγμή.
Αν καθόσουν σε μια καφετέρια και ερχόμουν να σου πουλήσω ένα σωσίβιο, σίγουρα θα αρνιόσουν. Αν όμως ήσουνα σε πλοίο μέσα σε καταιγίδα το πιο πιθανό να ήθελες να αγοράσεις και λέμβο, όχι μόνο σωσίβιο. Το πρόβλημα είναι πως δεν θα μπορούσα να σου το πουλήσω τότε, παρόλο που το έχω και μπορώ να το δώσω σε άλλους που δεν κινδυνεύουν. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την ασφάλιση…».
Θα εκπλαγείτε αν σας αποκάλυπταν τι εννοούν οι περισσότεροι άνθρωποι λέγοντας «θα ασφαλιστώ αλλά αργότερα». Εννοούν «αν πάρω είδηση ότι κάτι μου συμβαίνει και χρειάζομαι χρήματα για γιατρούς και νοσοκομεία, τότε θα πάρω τον ασφαλιστή μου, όταν η φωτιά φτάσει στην πίσω ρεματιά κ.ο.κ».
Όσο πιο απλά δώσετε το νόημα της ασφάλισης, μιλώντας για τα ευκόλως εννοούμενα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας θα έχετε να κερδίσετε την εκτίμηση του συνομιλητή σας και να καταλήξετε σε συμφωνία.