Οι ανακοινώσεις στα δελτία καιρού για επικείμενες βροχές, φέρνουν πάλι στο προσκήνιο την κάλυψη των συμβολαίων κατοικίας για καταιγίδα – θύελλα- χαλάζι κτλ.
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της αντικειμενικής έκθεσης σε κίνδυνο και της αντίληψης των ανθρώπων για την εμπειρία της πλημμύρας και τον κίνδυνο που θέλουν να ασφαλίσουν.
Ωστόσο ενώ αυτή η συσχέτιση αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο, δυστυχώς είναι βραχύβιο δηλαδή κινητοποιεί τους ανθρώπους ν’ ασφαλιστούν περίπου για 1έτος.
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται για το αν θα ασφαλιστούν από συζητήσεις γύρω από το θέμα στα μέσα ενημέρωσης, από την τοποθεσία του ακινήτου τους, από προηγούμενες εμπειρίες, αλλά και από την ηλικία και την εκπαίδευση που έχουν.
Επίσης οι άνθρωποι επηρεάζονται από προκαταλήψεις που τους οδηγούν στο να μην ασφαλιστούν, όπως ο φόβος της απώλειας και η πλάνη του τζογαδόρου.
Τέτοιες πεποιθήσεις τους οδηγούν σε υπεραισιοδοξία για τη πιθανότητα να μην υποστούν ζημιές.
Η πλάνη του τζογαδόρου (The Gambler's fallacy) είναι η πεποίθηση ότι εάν υπάρχουν αποκλίσεις από την αναμενόμενη συμπεριφορά σε επανειλημμένες ανεξάρτητες δοκιμές κάποιας τυχαίας διαδικασίας, τότε οι αποκλίσεις αυτές είναι πιθανό να εξομαλυνθούν από αντίθετες αποκλίσεις στο μέλλον.
Οι άνθρωποι δηλαδή τείνουν να σκεφτούν ότι αν ρίχνουμε το νόμισμα και έρχεται «γράμματα» περισσότερες φορές από αυτές που αναμένονται, τότε είναι πιο πιθανό να έρθει σε μελλοντικές ρίψεις του νομίσματος το «κεφάλι», ώστε να «ισοφαρίσει» κατά κάποιο τρόπο.
Δυστυχώς αυτό δεν αληθεύει ούτε στα τυχερά παιχνίδια αλλά και ούτε στη πραγματικότητα. Επηρεάζει όμως την ανθρώπινη σκέψη και τις αποφάσεις.
Πχ αν ένα σπίτι έτυχε να κινδυνέψει από φωτιά και κατόπιν από κλοπή, ο ιδιοκτήτης του σκέφτεται «πιθανολογικά αποκλείεται να πλημμυρήσω».
Ωστόσο ειδικά για τα καιρικά φαινόμενα, όταν έχει προηγηθεί ένα τόσο θερμό καλοκαίρι, με φωτιές και καταστροφές, η πιθανότητα για πλημμύρα αυξάνει.
Η υπεραισιοδοξία ίσως βοηθά στην επίτευξη των στόχων μέσα από αντιξοότητες, αλλά είναι κακός σύμβουλος για την αγορά ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου ή ενός παιχνιδιού τύχης.
Για του λόγου του αληθές, σας παραθέτω το γεγονός πως η πλάνη του τζογαδόρου είναι επίσης γνωστή και ως η πλάνη του Μόντε Κάρλο επειδή το διασημότερο παράδειγμα συνέβη στο καζίνο του Μόντε Κάρλο το καλοκαίρι του 1913, όταν το μαύρο είχε έρθει 26 συνεχόμενες φορές και οι παίκτες έχασαν εκατομμύρια γαλλικά φράγκα ποντάροντας κόκκινο.