Nextdeal newsroom, 29/5/2020 - 11:39 facebook twitter linkedin Τρεις προτάσεις του Nextdeal για φαγητό Nextdeal newsroom, 29/5/2020 facebook twitter linkedin Συνταγή για Γιαπράκια (ντολμάδες με φύλλα από λάχανο) Υλικά 800 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς 1 φλιτζάνι ρύζι 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον τρίφτη(ή ιδιαίτερα γενναιόδωρη χρήση φρέσκου κρεμμυδιού) Λίγο μαϊντανό ή άνηθο ή μάραθο ή και όλα κατά προτίμηση Αλάτι Πιπέρι κόκκινο πιπέρι μπούκοβο 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας (προαιρετικό) ή φρέσκια ντομάτα 1 φλιτζάνι του καφέ κρασί μαύρο ή κόκκινο χυμό από 1 λεμόνι ή 1 κουτάλι γλυκού ξινό (μπαχαρικό) Ενα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο (κατά προτίμηση) Αρμιά ή λάχανο ζεματισμένο Καρότο (προαιρετικό)-Η χρήση καρότου σε ροδέλες, ανάμεσα στις στρώσεις λαχανοντολμάδων, δίνει χρώμα και γεύσεις στο ζουμί και στη σύνθεση. Εκτέλεση Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο σκεύος Παίρνουμε τα φύλλα από το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά σα ντολμάδες σε τριγωνική κυρίως μορφή Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια. Η ντομάτα είναι προαιρετική οπότε διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το λάδι. Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα από το λάχανο Αν θέλουμε αυγολέμονο φροντίζουμε να έχει μείνει ζουμί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αυγολέμονο με αλεύρι ένα αυγό ή δύο ανάλογα την ποσότητα και μπόλικο λεμόνι! Σε κάθε πιάτο από 8-10 λαχανοντολμάδες, με λίγες ροδέλες καρότου και μπόλικη σάλτσα από πάνω. Απαραίτητο το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βέβαια το ψωμί για τη σάλτσα. Α βολοντέ η καλή φέτα ως συνοδεία... Αγκινάρες α λα πολίτα: Ένα μυρωδάτο καλοκαιρινό πιάτο! Υλικά (για 4 άτομα) 8 αγκινάρες καθαρισμένες 4-6 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο) ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο Χυμός από 3 μέτρια λεμόνια 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Μία πρέζα πιπέρι NEWSLETTER Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα. Εκτέλεση Βάζουμε μία πλατιά κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τις αγκινάρες. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και νερό, τόσο όσο να καλύπτεται το φαγητό μας. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά περίπου και σερβίρουμε. Σαρδέλες στο φούρνο με μυρωδάτη τραγανή κρούστα Προετοιμασία: 30′ / Ψήσιμο: 15′-20′ λεπτά Υλικά (για 4 άτομα) 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες Για την κρούστα 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα, πικάντικη 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού 2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος (σε όλα τα μπαχαράδικα) 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά 1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη 2 κουτ. γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο και τριμμένο (το βρίσκουμε συσκευασμένο σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά – είναι τέλειο για την κρούστα!) 90 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C, στη λειτουργία του αέρα. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο μαζί με όλα τα υλικά για την κρούστα. Ρίχνουμε τις σαρδέλες και τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα. Λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις σαρδέλες σε μία στρώση. Απλώνουμε τις σαρδέλες και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά τους. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα, φρέσκο κεμυδάκι και ελιές. Πίνουμε ένα λευκό ξηρό κρασί ή ρετσίνα. Πηγή: constantinoupoli.com Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Η διατροφολόγος Ιωάννα Αδαμίδου (ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ) συμβουλεύει πως να κάνετε διατροφική μετάβαση από την καραντίνα στην κανονικότητα «Η έναρξη της καραντίνας σηματοδότησε ολική αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες όλων, με παραμονή στο σπίτι και άδεια ή τηλεργασία για... Άρης Μπερζοβίτης, 08/05/2020 - 12:57 8/5/2020
5 τροφές που κάνουν καλό στη διάθεση! Το γνωρίζατε ότι υπάρχουν τρόφιμα που κάνουν καλό όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά ταυτόχρονα τονώνουν και τη ψυχολογία μας; Τρόφιμα... Nextdeal newsroom, 13/04/2020 - 13:32 13/4/2020