Nextdeal newsroom, 10/6/2020 - 12:54 facebook twitter linkedin Σήμερα Τετάρτη στο Nextdeal έχουμε νόστιμα φαγητά για εσάς! Κοπιάστε να φάμε! Nextdeal newsroom, 10/6/2020 facebook twitter linkedin Αγιορείτικη συνταγή για ψάρι από τον Μοναχό Νικήτα Ο Μοναχός Νικήτας ρίχνει τα δίχτυα του στην αγιορείτικη θάλασσα και μαγειρεύει τις ψαριές τους για τους μοναχούς στο Κουτλουμουσιανό Κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας και για τους επισκέπτες τους. «Η ζωή μας είναι η θάλασσα», συνηθίζει να λέει, ενώ πριν ακολουθήσει το μοναχικό βίο, εργάστηκε σε ταβέρνες και εστιατόρια. Σε ηλικία 20 ετών συνάντησε τον γέροντα, άγιο τώρα, Παΐσιο. Η επαφή αυτή στάθηκε καταλυτική για την πορεία του Νικήτα. Ο γέροντας, χωρίς να τον γνωρίζει, τον αποκάλεσε με το όνομά του. Μετά τη συνάντησή τους, ο Νικήτας στράφηκε στον Θεό και αποφάσισε να γίνει μοναχός, χωρίς να, ωστόσο να εγκαταλείψει την άλλη του μεγάλη αγάπη: τη μαγειρική. Υλικά 1 κιλό ψάρι χονδρό σε φέτες (ροφός, συναγρίδα ή σφυρίδα) 5 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα 6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες 1 κουταλιά της σούπας σέλινο ψιλοκομμένο 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¾ φλιτζανιού λάδι ½ κρασοπότηρο λεμονί Αλάτι & Πιπέρι Επί το έργον: Αποβραδίς πλένουμε καλά τις φέτες από το ψάρι και τις καθαρίζουμε από τα αίματα. Τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τις αλατίζουμε με χονδρό αλάτι μία – μία και τις βάζουμε πάλι σε τρυπητό. Την άλλη μέρα τις ξεπλένουμε και τις απλώνουμε σε έναν νταβά. Βράζουμε τα κρεμμύδια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα περνάμε στο μύλο για να γίνουν χυλός. Απλώνουμε αυτόν τον χυλό πάνω στα ψάρια. Προσθέτουμε νερό για να σκεπαστούν τα ψάρια δύο δάχτυλα περίπου. Έχουμε ετοιμάσει τα ξύλα έτσι ώστε η φωτιά όταν την ανάψουμε, να αγκαλιάσει τον νταβά. Βάζουμε επάνω τον νταβά και αφήνουμε να πάρει βράση. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό και ρίχνουμε τα σκόρδα, το λάδι και το σέλινο. Κουνάμε συχνά τον νταβά σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος. Όταν το ζουμί αρχίσει να πήζει αφαιρούμε τα ξύλα και αφήνουμε μόνο τα κάρβουνα, ώστε το φαγητό να σιγοβράσει για να μη κολλήσει. Το μαγείρεμα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά τον νταβά, ρίχνουμε το λεμόνι και τον κουνάμε καλά. Κατεβάζουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό και το πιπέρι. Σκεπάζουμε για να μείνει ζεστό ώσπου να σερβίρουμε. Όταν βγάλουμε το καπάκι πρέπει να προσέξουμε ώστε να πέσει μέσα στον νταβά νερό. Το φαγητό αυτό γίνεται πολύ ωραίο αν προσθέσουμε αγκινάρες ή φρέσκια κουκιά. Αυτό γίνεται εξαρχής πριν ρίξουμε στο νταβά τον χυλό των κρεμμυδιών! Πηγή:mountathos.gr Αγειορίτικος Ροφός με άσπρη σάλτσα από τον Μοναχο Επιφάνιο Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή. Μία από αυτές είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική εορτή, αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οπότε οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί. Το dogma.gr σας προτείνει μία αγιορείτικη συνταγή με ροφό και άσπρη σάλτσα από τον Μοναχό Επιφάνιο. Αγιορείτικος Ροφός με άσπρη σάλτσα από τον Μοναχό Επιφάνιο, μια αγιορείτικη συνταγή, η οποία διακρίνεται, όχι μόνο για τη νοστιμιά της, αλλά και για την πλούσια θρεπτική της αξία. Ξελεπιάζουμε τον ροφό, αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια και κόβουμε σε φέτες, πάχους πέντε ή έξι εκατοστών. Πλένουμε καλά τα κομμάτια και αφαιρούμε με προσοχή όλα τα αίματα, ξαναπλένουμε και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι,για να στραγγίσουν. Τα αλατίζουμε κατόπιν με χονδρό αλάτι. Το ψάρι μας πρέπει να παραμείνει στο αλάτι επί τρεις ή τέσσερις ώρες τουλάχιστον ή να το ετοιμάσουμε απο την προηγούμενη ημέρα. Στη δεύτερη περιπτωση, φυλάμε το ροφό μας στο ψυγείο (μαζί με το σουρωτήρι) βάζοντας ένα σκεύος (συνήθως ταψί) από κάτω για να μαζέψει τα ζουμιά του. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν αφαιρούμε την πέτσα του ροφού. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν χάλκινους ταβάδες, όμως τώρα που βρίσκουμε τέτοιους μόνο για διακόσμηση, χρησιμοποιούμε ταβάδες αλουμινίου. Επιμένω ταβά και όχι κατσαρόλα βαθιά ή κάποιο ανοξείδωτο ανάλογο σκεύος, γιατί τότε θα κολλήσει το φαγητό μας. Τοποθετούμε τα κομμάτια του ροφού στον ταβά με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτεται όλος ο πυθμένας του. Καλό θα είναι να βάλουμε και το κεφάλι του ροφού μαζί με τις φέτες,για να γίνει το ψάρι μας ποιο νόστιμο και να δέσει καλύτερα η σάλτσα. Προσθέτουμε κρύο νερό ,ώσπου να σκεπαστεί το ψάρι μας καλά,όχι περισσότερο , γιατί δε θα δέσει το ζουμί. Κατόπιν το βάζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά.Όταν ξεκινήσει το βράσιμο,το ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια,τα οποία έχουμε ψιλοκόψει σε πολύ πολυ λεπτές φέτες,καθώς και τα σκόρδα(ολόκληρες οι σκελίδες), ενώ συγχρόνως ρίχνουμε και το λάδι. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα,μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα τα κρεμμύδια μας κρεμμυδόζουμο. Σ’αυτήν την περίπτωση, αφού στρώσουμε το ψάρι στον ταβά,ρίχνουμε το κρεμμυδόζουμο,το οποίο πρέπει να είναι κρύο, και συμπληρώνουμε με επίσης κρύο νερό όπως προαναφέραμε. Προσθέτουμε το πιπέρι σε σπυριά και αφήνουμε να βράσει το ψάρι σε δυνατή φωτία επί μία ώρα περίπου. Κατόπιν χαμηλώνουμε στο μισό τη φωτιά μας και κουνάμε κάπου κάπου τον ταβά (χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα τα κομμάτια) για να μην κολλήσει το ψάρι μας. Σιγά σιγά λιγοστεύει το ζουμί, και η σάλτσα αρχίζει να πήζει. Προσέχουμε ,επαναλαμβάνω , ιδίως όταν βρισκόμαστε προς το τέλος, να μην κολλήσει το ψάρι. Ρίχνουμε τον χυμο του λεμονιού τριάντα δευτερόλεπτα προτού τραβήξουμε απο τη φωτιά το φαγητό.Μόλις αποσύρουμε το το ψάρι απο τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό,αν θέλουμε, και σκεπάζουμε τον ταβά με το καπάκι επί μισή ώρα τουλάχιστον. Το φαγητό μας σερβίρεται πάντα με ίσια κουτάλα (για να μη κομματιαστεί το ψάρι) σε πιατέλα ή απευθείας στα πιάτα και ρίχνουμε απο πάνω προσεκτικά τη σάλτσα. Τρώγεται ζεστό ,διότι, όταν κρυώσει η σαλτσα μας, πήζει και μοιάζει με πηκτή χοιρινόυ. Σημείωση για το Κρεμμυδόζουμο: Παίρνουμε τη συγκεκριμένη ποσότητα κρεμμυδιών, που μας χρειάζεται κάθε φορά για την αντιστοιχη συνταγή, την αποία θα εκτελέσουμε , και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Τα πλένουμε κατόπιν και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και δυνατή φωτιά για πολλή ώρα (τουλάχιστον επί μία ώρα). Κατόπιν, αφού κρυώσει το σύνολο, περνάμε κρεμμύδια βρασμένα και ζουμί μαζί στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ και έχουμε έτσι ένα παχύρευστο υγρό. Περισσότερες συνταγές από τον Μοναχό Επιφάνιο μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο που ο ίδιος επιμελείται, υπό τον τίτλο: Μαγειρική Αγίου Όρους. Πηγή: Μοναστηριακά Ονειρεμένο μεθυσμένο χταποδάκι – Σαρακοστινή συνταγή! Το μεθυσμένο χταποδάκι, μπορεί αν είναι μια σαρακοστιανή συνταγή, αλλά σίγουρα θα σας αναταψείψει γευστικά, προσφέροντάς σας ένα μοναδικό γαστιμαργικό ταξίδι. Επιπλέον το μεθυσμένο χταποδάκι είναι ένα πιάτο πλούσιας θρεπτικής αξίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι το χταποδι είναι μια τροφή που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνη B12, σελήνιο, σίδηρο,ενώ είναι και υψηλή πηγή χαλκού. Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το μεθυσμένο χταποδάκι: 1 κιλό χταπόδι 1 μεγάλο κρεμμύδι σάλτσα τομάτας (περίπου 1 1/2 κούπες) 1/2 ποτήρι κρασιού τσίπουρο αλάτι και πιπέρι Επί το έργον: Πλένουμε το χταπόδι καλά και το κόβουμε σε κομματάκια. Μπορείτε να το κόψετε είτε σε μεγάλα κομμάτια- δηλαδή απλά να χωρίσεις τα πλοκάμια- ή να το κόψεις σε μικρές μπουκίτσες. Σε χαμηλή χύτρα- ή κανονική – ρίχνουμε ελαιόλαδο να καλύψει τον πάτο. Μόλις κάψει, πετάμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε ψιλοκόψει. Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι, ρίχνουμε το χταποδάκι να τσιγαριστεί και αυτό ελαφρώς. Έπειτα σβήνουμε με το τσίπουρο. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κλείνουμε τη χύτρα και περιμένουμε να σηκωθεί η βαλβίδα. Αφότου σηκωθεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Tip: Αν δεν σας αρέσει το τσίπουρο, μπορείτε να βάλετε κόκκινο κρασί, ούζο ή και ρετσίνα! Επίσης με τη σάλτσα τομάτας βάλτε όση θέλετε ανάλογα με το πόσο κόκκινο το επιθυμείτε! NEWSLETTER Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα. Το χταπόδι είναι έτοιμο. Σέρβιρε το σε μια πιατέλα με λίγο μαϊντανό από πάνω και καλή σας όρεξη! Πηγή: ediva.gr Αγιορείτικες αγκινάρες αυγολέμονο από τον «Αρχιμάγειρα» του Αγίου Όρους Αγιορείτικες αγκινάρες αυγολέμονο από τον μοναχός Επιφάνιος τον Μυλοποταμινό, μια από τις πλέον γνωστές μορφές του Αγίου Όρους. Συχνά τον αποκαλούν και «Αρχιμάγειρα» του Αγίου Όρους, καθώς έχει αναδείξει την αγιορείτικη κουζίνα, μέσα από τις συνταγές του, αλλά και το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Ορους», το οποίο εκδόθηκε αρχικά το 2008 και έκτοτε έχει επανατυπωθεί πολλές φορές και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Αγκινάρες αυγολέμονο: Δοκιμάστε ένα από τα πιο απλά, αλλά πιο νόστιμα πιάτα της αγιορείτικη κουζίνας από τον Μοναχό Επιφάνιο και σίγουρα θα επανεκτιμήσετε τη γευστική απόλαυση που προσφέρει ένα απλό λαδερό πιάτο! Τα υλικά για 7 μερίες αγιορείτικες αγκινάρες αυγολέμονο είναι: 10 με 15 αγκινάρες 4 με 5 σκελίδες σκόρδο 10 ως 15 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι μάραθο 250 γρ. λάδι 8 αυγά 5- 6 λεμόνια Αλάτι Μαυροπίπερο Κύμινο Επί το έργον: Καθαρίζουμε πολύ καλά τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα καθώς και όλα τα μυρωδικά και χορταρικά και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε στον ταβά το λάδι και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε ελαφρώς σε σιγανή φωτιά. Κατόπιν απλώνουμε τον άνηθο και τον μάραθο και από πάνω αραδιάζουμε όμορφα τις αγκινάρες, σαν μπολάκια στη σειρά. Προσέχουμε να μην είναι ανάποδα. Προσθέτουμε τρία ποτήρια νερό μαζί με αλάτι, το μαυροπίπερο και το κύμινο και δυναμώνουμε τη φωτιά επί τριάντα λεπτά. Ύστερα από τα τριάντα αυτά λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά για άλλα είκοσι λεπτά και τέλος κατεβάζουμε το φαγητό, πριν απορροφήσει όλα τα ζουμιά του. Με ιδιαίτερη προσοχή γέρνουμε τον ταβά και παίρνουμε σε ένα μπολ το ζουμί, προσέχοντας να μην ανακατευτεί το φαγητό μας. Οι αγκινάρες πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένες και προς τα πάνω ώστε να γεμίσουν όταν ρίξουμε σε αυτές το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα χαμηλό μπολ. Προσθέτουμε έπειτα λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας τα χτυπημένα αυγά και, κατόπιν, ρίχνουμε σιγά σιγά στο ωμό αυγολέμονο το ζουμί του φαγητού που κρατήσαμε ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα. Αφού έχουμε ρίξει όλο το ζουμί μες στο αυγολέμονο, το βάζουμε στο φαγητό απλώνοντάς το πάνω από τις αγκινάρες ομοιόμορφα, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους. Αν θέλουμε να σκεπάσουμε το φαγητό μας, καλό είναι να μην κλείσουμε ερμητικά το καπάκι. *Από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού Πηγή: mountathos-eshop Μοναστηριακή συνταγή: Ρεβιθάδα στο φούρνο με σέλινο «Οι παλιοί γέροντες έλεγαν πως ο καλός μάγειρας φαίνεται από τα ρεβίθια.», λέει ο αγιορείτης Μοναχός Νικήτας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι το μυστικό για την πιο επιτυχημένη ρεβιθάδα, είναι τα όσπρια να σιγουβράσουν. Η ρεβιθάδα είναι ένα μοναστηριακό φαγητό, το οποίοα συνηθίζουν να σερβίρουν με ελιές και παστό ψάρι (σαρδέλες, λακέρδα κ.λπ.). Τα όσπρια, άλλωστε, αποτελούν μια από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής. Ανέκαθεν ο ρόλος τους ήταν πρωταρχικός στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες και είναι πηγή ανεκτίμητων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία. Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη μοναστηριακή ρεβιθάδα φούρνου είναι: 1 κιλό ρεβίθια, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή λιωμένα, 1 κουταλιά ρίγανη, 2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες, Αλάτι και κόκκους μαύρο πιπέρι, 1 ματσάκι ψιλοκομμένο σέλινο, 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού. Επί το έργον: Έχουμε αφήσει τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό, για να μουλιάσουν, ακριβώς όπως κάνουμε και με άλλα όσπρια, όπως οι γίγαντες. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά, τα βράζουμε για λίγη ώρα και μετά τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος (καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα ευρύχωρο πήλινο σκεύος ή μία γάστρα φούρνου) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (τα οποία αν θέλετε μπορείτε να έχετε τσιγαρίσει) προσθέτοντας και μία κούπα από το νερό που τα βράσαμε. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 με 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Προσθέτουμε το λεμόνι και σερβίρουμε. Αγιορείτικη συνταγή για σαρακοστιανό εκμέκ Τα γλυκά είναι μια απόλαυση, την οποία δε χρειάζεται κάποιος να στερηθεί λόγω της νηστείας της Σαρακοστής. Πολλά, μάλιστα, από τα αγαπημένα μας εδέσματα έχουν μια νηστίσιμη εκδοχή, εξίσου νόστιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πιο υγιεινή. Ένα από αυτά είναι και το νηστίσιμο εκμέκ. Το νηστίσιμο εκμέκ που σας προτείνουμε σήμερα είναι μια καταπληκτική αγιορείτικη συνταγή την οποία αξίζει να δοκιμάσετε.Επιπλέον, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, δεν είναι καθόλου δύσκολο στην παρασκευή του, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο… θελκτικό. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι: ½ κιλό καταϊφι, 1 βιτάμ, 1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλλια, 7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο, το οποίο μπορεί να είναι γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας, καρύδας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, 1 κουτί φυτική κρέμα Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα Για να φτιάξετε το σιρόπι θα χρειαστείτε: 5 ποτήρια νερό, 5 ποτήρια ζάχαρη. Πώς το φτιάχνουμε: Καταρχάς, ξαίνουμε καλά το καταϊφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια περιχύνουμε το καταϊφι με το λυωμένο βιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει και αμέσως μετά το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο. Για την παρασκευή της πρώτης κρέμας εκτελούμε τα ακόλουθα βήματα: Σε 7 κούπες ζεστό νερό διαλύουμε 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 7 κουταλιές γάλα νηστήσιμο. Όταν διαλυθούν προσθέτουμε όλο το σακουλάκι άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Στο τέλος, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές βιτάμ. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και μετά την απλώνουμεμε μια σπάτουλα πάνω στο ψημμένο καταϊφι. Για να παρασκευάσουμε την δεύτερη κρέμα: Χτυπάμε την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί. Μόλις είναι έτοιμη την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα. Το νηστίσιμο εκμέκ μας είναι έτοιμο! Βρήκαμε τις συνταγές στο dogma.gr Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Τρεις προτάσεις του Nextdeal για φαγητό Συνταγή για Γιαπράκια (ντολμάδες με φύλλα από λάχανο) Υλικά 800 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς 1 φλιτζάνι ρύζι 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον τρίφτη(ή ιδιαίτερα γενναιόδωρη... Nextdeal newsroom, 29/05/2020 - 11:39 29/5/2020
Μια πρόταση του Nextdeal για μεσημεριανό φαγητό! Γκιούλμπασι: Αρνάκι ή κατσικάκι στη λαδόκολλα με θυμάρι Υλικά για 6 άτομα περίπου 3 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι (περίπου 1 μπούτι και... Nextdeal newsroom, 28/05/2020 - 16:08 28/5/2020