Οικονομία: Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτοξεύθηκε στα 11,4 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ το 2023, υπερβαίνοντας κατά 2,3% του ΑΕΠ την αρχική πρόβλεψη πλεόνασμα 2,5% δημιουργώντας μια σταθερή βάση για νέες ελαφρύνσεις κάποιες από τις οποίες ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό, ενώ έρχονται και άλλα μέτρα για το 2026 που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Η ανακοίνωση των μέτρων δέχθηκαν τα πυρά της αντιπολίτευσης: Ψίχουλα, δώστε το 13ο και 14ο μισθό κ.ά.
Εντάξει δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο από τη Ζωή και τον Βελόπουλο. Αλλά από το ΠΑΣΟΚ περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Βεβαίως τι να περιμένει κανείς από τον σύντροφο Νίκο που δήλωσε ότι περνάει η Ελλάς το ακριβότερο Πάσχα της ιστορίας της. Αλλά για τόση φτώχεια μάλλον καλά πήγε η έξοδος.
Χρέος: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση χρέους! Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ΕΕ (-10,3 ποσοστιαίες μονάδες) το 2024, ακολουθούμενη από την Κύπρο (-8,6) και την Κροατία (-4,3). Αντίθετα, σημαντικές αυξήσεις χρέους σημειώθηκαν στη Ρουμανία (+5,9), την Πολωνία (+5,7) και τη Φινλανδία (+4,5).
Ωστόσο, παρά τη μείωση, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ιταλία (135,3%), τη Γαλλία (113%), το Βέλγιο (104,7%) και την Ισπανία (101,8%).
Στο τέλος του 2024 ανήλθε στο 153,6% του ΑΕΠ, παραμένοντας το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη θεαματική μείωση κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέλος του 2023.
Οικονομία- ΔΝΤ: Το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη 2% φέτος και 1,8% το 2026 στην Ελλάδα. Επίσης «βλέπει» επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,4% φέτος και στο 2,1% το 2026. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 5,9% για το 2026, με την ανεργία στο 9,4% και 9% αντίστοιχα. «Καμπανάκι» χτυπά για την παγκόσμια οικονομία, καθώς εντείνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία. Η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2025 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,4%, καθώς η αυξανόμενη εμπορική αβεβαιότητα, οι εντάσεις και η επιβράδυνση της ζήτησης επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές ανοδικές τάσεις κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 1.670 μονάδων κινούμενη κόντρα στο διεθνές κλίμα αβεβαιότητας.
Η αγορά βρήκε στηρίγματα τόσο στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, όσο και από την ανακοίνωση της εκτόξευσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,8% του ΑΕΠ στα 11,4 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ το 2023, υπερβαίνοντας κατά 2,3% του ΑΕΠ την αρχική πρόβλεψη.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.672,13 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,82%.Η επομένη αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη των 1.680- 1.700 μονάδων.
Με ισχυρά κέρδη που ξεπέρασαν το 2% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες ότι ΗΠΑ και Κίνα, μετά από δημοσιεύματα ότι ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ περιμένει να αποκλιμακωθεί η δασμολογική ένταση ΗΠΑ-Κίνας.
Ομόλογα (1): Θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά ομολόγων είχε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors την Μ. Παρασκευή.
Άλλωστε τόσο οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων όσο και το περιθώριο τους έναντι των Γερμανικών, βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε αναντιστοιχια με την χαμηλή πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας, καθώς προσεγγίζουν, τα αντίστοιχα χωρών με πολύ υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από εκείνη που διαθέτει η Ελλάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 3,45% ενώ χθες έκλεισε στην ΗΔΑΤ στο 3,35%, υποχώρησε δηλαδή κατά περίπου 10 μονάδες βάσης.
Ομόλογα (2): Όμως το βλέπουμε και αυτό.Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να διαπραγματεύεται με απόδοση χαμηλότερη του Αμερικανικού! 4,33% το αμερικανικό, 3,4% το ελληνικό.
Έτσι, φθάνουμε σε μια εντελώς παράδοξη κατάσταση, όπου η Ελλάδα, μια μικρή οικονομία, με σχετικά πρόσφατο πιστωτικό γεγονός (το PSI του 2012) μοιάζει να αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές ως πιο ασφαλής από τις ΗΠΑ, την «πατρίδα» του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Έντοκα: Δημοπρασία 6μηνων εντόκων και για ιδιώτες Σήμερα Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 24 Οκτωβρίου 2025.
Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.
Χρυσός: Ο χρυσός, ο οποίος κέρδισε 29% και έφτασε τα 28 υψηλά ρεκόρ φέτος, ξεπέρασε το ορόσημο των 3.500 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά χθες Τρίτη, για να διορθώσεις στη συνέχεια.
O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον, με επενδύσεις και στην Ελλάδα, είναι ένας από τους «λάτρεις» του χρυσού «βλέπει» πολύ υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές φεύγουν από τις αμερικανικές μετοχές, τα ομόλογα και το δολάριο.