Ηλίας Προβόπουλος, 22/12/2023 - 10:20 facebook twitter linkedin Ηλίας Προβόπουλος: Λουκάνικα από τον Φουρνά Ευρυτανίας Ηλίας Προβόπουλος, 22/12/2023 facebook twitter linkedin Η υπόθεση «γουρούνι Χριστουγέννων» είναι τεράστια, θα μπορούσαν να γραφτούν δεκάδες τόμοι σχετικά με την διατροφή του, το ρόλο του στο νοικοκυριό αλλά εκείνο που ξεπερνάει κάθε δημιουργικότητα είναι η επεξεργασία του κρέατος που προκύπτει από κάθε σφάγιο, ειδικά ότι αφορά τα λουκάνικα που είναι και ο κύριος στόχος γιατί σε αυτά επενδύει κάθε σπίτι την διατροφή του τους μήνες του χειμώνα… Στην περίπτωση, όχι μόνο κάθε τόπος έχει την δική του συνταγή αλλά και κάθε νοικοκυριό έχει τρόπο να ξεχωρίζει ως προς την παρασκευή τους και την νοστιμιά τους. Βασικό πάντως είναι ο τεμαχισμός του κρέατος, με τους μπαλτάδες και τα τσεκούρια παλιότερα και με μηχανές σήμερα, η ποσότητα λίπους, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και τα χορταρικά που μπαίνουν στο μίγμα καθώς και η συντήρησή τους. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί σήμερα νοικοκυριό που να τρέφει δικό του γουρούνι και να ακολουθεί το τυπικό της σφαγής και της επεξεργασίας με παραδοσιακό τρόπο. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που καταφέρνουν να βρουν καλό κρέας και με το μεράκι που διατηρούν και την εμπειρία από τις μανάδες και τις γιαγιάδες, φτιάχνουν εξαιρετικά λουκάνικα. Ένα νοικοκυριό απ’ αυτά είναι του Τάκη και της Μαίρης Ντούσικου από τον Φουρνά Ευρυτανίας που ακολουθούν πιστά την διαδικασία της παρασκευής λουκάνικων με τον τρόπο που έμαθαν από την μητέρα του Τάκη Αλεξάνδρα και τον πατέρα του Βαγγέλη. Η συνταγή που παραθέτουμε μοιάζει απλή αλλά πάντα υπάρχει ένα στοιχείο που τα κάνει να διαφέρουν. Την παραθέτουμε και σας αφήνουμε να δημιουργήσετε… Λουκάνικα Φουρνά από την Μαίρη (που αν και Χανιώτισα, τα καταφέρνει πολύ καλά και με την ευρυτανική κουζίνα). 10 κιλά χοιρινός κιμάς χωρίς λίπος 6 κιλά πράσα 500 γραμ. κρασί μπρούσκο 500 γραμ. ελαιόλαδο 300 γραμ. αλάτι χοντρό 150 γραμ. πιπέρι μαύρο 100 γραμ ρίγανη από το Βελούχι 50 γραμ. πιπεριά καυτερή 50 γραμ. κανέλα τριμμένη 5 πορτοκαλιών το ξύσμα 20 μέτρα έντερα χοιρινά παστά Νο 32 – 34 Φαίνονται πολλά αλλά είναι απαραίτητα. Όλα τα υλικά ζυμώνονται καλά και από εκεί και πέρα αρχίζει το γέμισμα με την μηχανή όπου η προσοχή είναι να μην σπάσει το έντερο. Αφού γεμίσουν, πρέπει κάπου να κρεμαστούν να στεγνώσουν και αν υπάρχει καπνός, ακόμη καλύτερα. Τα λουκάνικα στεγνώνουν σε λίγες ημέρες και ανάλογα τώρα μπορούν να συντηρηθούν σε καλά αεριζόμενο μέρος, στο ψυγείο η σε δοχείο με λίπος. ΥΓ. Η συνταγή του Φουρνά έχει και καυτερή πιπεριά. Μπορεί να παραλειφθεί Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Ηλίας Προβόπουλος: Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου Σαν σήμερα (το 1974) έφυγε ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, εγκαταλείποντας τα εγκόσμια, ο ποιητής που πάλεψε για το «δίκιο των Πολλών... Ηλίας Προβόπουλος, 16/12/2024 - 09:31
Ο Καζαντζάκης εμπνέει τους μαθητές Με αφορμή την συμπλήρωση 141 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Κρητικού και με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης, οι Εκδόσεις... Ηλίας Προβόπουλος, 13/12/2024 - 09:19
Εορταστικές επισκέψεις στην Εθνική Πινακοθήκη Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα, η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, συνεχίζει τον κύκλο των θεματικών της ξεναγήσεων παρουσιάζοντας την ιστορία... Ηλίας Προβόπουλος, 13/12/2024 - 09:01
Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα Ο Άγιος Σπυρίδωνας ήτανε προστάτης των φτωχών, πατέρας των ορφανών, δάσκαλος των αμαρτωλών. Και είχε τέτοια καθαρότητα και αγιότητα, που... Ηλίας Προβόπουλος, 12/12/2024 - 09:30
Ηλίας Προβόπουλος: Πως οι μαθητές αλλάζουν ένα χωριό Στις ειδήσεις που ξεχώρισαν την χρονιά που κλείνει είναι και το κάλεσμα εκ μέρους της δασκάλας Γιώτας Διαμαντή και του... Ηλίας Προβόπουλος, 12/12/2024 - 09:16
Ηλίας Προβόπουλος: Τα βουνά θα σώσουν τον κόσμο! Ημέρα των βουνών η σημερινή και μπροστά στον κατευθυνόμενο τρόμο που έχει σπείρει η «κλιματική αλλαγή», σε πολλά σημεία της... Ηλίας Προβόπουλος, 11/12/2024 - 09:22