Άρης Μπερζοβίτης, 10/7/2020 - 14:01 facebook twitter linkedin Ο διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου (Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών) συμβουλεύει ποια τρόφιμα παρέχουν ασπίδα προστασίας ενάντια στον ήλιο! Άρης Μπερζοβίτης, 10/7/2020 facebook twitter linkedin Σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Revision, αναφέρεται ότι κατά την έκθεση στον ήλιο, οι υπεριώδεις ακτίνες Α προκαλούν οξειδωτικές καταστροφές σε κυτταρικά μέρη και στο DNA, ενώ παράλληλα φαίνεται τα επίπεδα αντιοξειδωτικών να μειώνονται σημαντικά. «Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, η αυξημένη (ή τουλάχιστον η επαρκής) διατροφική πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτική ικανότητα, μικροστοιχείων και φυτοχημικών συστατικών, όπως και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3, ω-6 και ω-9, έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση», επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος -διατροφολόγος, Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (http://www.giannischrysou.gr). Ο κ. Χρύσου μας συμβουλεύει παρακάτω ποια είναι τα τρόφιμα που μας παρέχουν αντιηλιακή προστασία: Η φύση έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία μας, παρέχοντάς μας έναν σημαντικό αριθμό τροφίμων που προστατεύουν από τον ήλιο και που είναι διαθέσιμα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος, όπως είναι το καρότο, η τομάτα, το καρπούζι, αλλά και διάφορα berries κόκκινου ή παραπλήσιων χρωμάτων. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε λυκοπένιο λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο και έτσι μετατρέπονται σε «αντηλιακά» με υψηλό δείκτη προστασίας! Επιπλέον, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπλαση του δέρματος. Βάλτε ταχίνι ή φυστικοβούτυρο στο πρωινό γεύμα ή ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύστε την επιδερμίδα σας με ένα ακόμη όπλο. Τέλος, προτιμήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η γνωστή σε όλους μας γλιστρίδα είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του ρυθμού εμφάνισης ρυτίδων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Αυτό το καλοκαίρι, επιλέξτε την κατάλληλη αντιηλιακή κρέμα, παράλληλα όμως καταναλώστε λαχανικά και φρούτα εποχής σε συνδυασμό με το αγαπημένο ταχίνι ή το απολαυστικό φυστικοβούτυρο και δημιουργήστε την καλύτερη ασπίδα για τον οργανισμό και το δέρμα σας! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Γιάννης Χρύσου είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, με σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού για 4 έτη, ως υπεύθυνος του τμήματος Παχυσαρκίας και ειδικός Διαιτολόγος του Διαβητολογικού Ιατρείου. Στη συνέχεια, από το 2011 εκτελεί καθήκοντα Διαιτολόγου στο τμήμα διατροφής και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, αρχικά στην Ευρωκλινική Παίδων και από το 2016 στο Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι. Παράλληλα διατηρεί το προσωπικό Διαιτολογικό Γραφείο, στο Μαρούσι από το 2001. Στην προσπάθεια του για τη συνεχή ενημέρωση των ανθρώπων με ανάγκη και ενδιαφέρον για την διατροφή τους, καλύπτει διατροφικές «στήλες» διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών από το 2005. Επιπλέον, αρθρογραφεί συστηματικά σε περιοδικά υγείας και ομορφιάς. Έχει εκτελέσει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων για 7 έτη, από το 2000 και το 2009 αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός φορέα με εξαιρετικό έργο στην ενημέρωση των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών για την υγιεινή διατροφή. Η εμπειρία του στην διατροφική εκπαίδευση ατόμων που είτε πάσχουν από το αυξημένο βάρος ή κάποιο παθολογικό πρόβλημα, είτε ασκούνται συστηματικά είναι μεγάλη, δίνοντας ανέκαθεν βάρος στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και την εξατομίκευση της οδηγίας διατροφής και άσκησης. Η παρακολούθηση ανθρώπων, οι οποίοι μέσω των οδηγιών διατροφής, άσκησης και βελτίωσης του τρόπου ζωής, καταφέρνουν πραγματικά να «μεταμορφώνονται», εσωτερικά και εξωτερικά, είναι εκείνη που του δίνει την δύναμη να συνεχίζει να εξελίσσεται στον τομέα της διατροφής και της άσκησης, θέτοντας διαρκώς τους επόμενους στόχους του. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 16/04/2025 - 16:27 Έλενα Χουλιάρα (AstraZeneca): Πως θα γίνει βιώσιμο το Σύστημα Υγείας! (βίντεο)
Άρης Μπερζοβίτης, 16/04/2025 - 15:51 Κώστας Μαριάκης (ΣΕΙΒ): Η ιατρική τεχνολογία συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των ασθενών και τη μείωση του κόστους υγείας! (βίντεο)
Άρης Μπερζοβίτης, 16/04/2025 - 15:16 Ειρήνη Αγαπηδάκη: Με το Πρόγραμμα «Προλαμβάνω» έχουμε σώσει πάνω από 55.000 ζωές! (βίντεο)
Άρης Μπερζοβίτης, 16/04/2025 - 14:08 Ιουλία Τσέτη (ΟΦΕΤ): Οι υψηλοί δασμοί της Αμερικής δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία! (βίντεο)
Σπύρος Φιλιώτης (Φαρμασέρβ-Λίλλυ): Καινοτόμος θεραπεία δίνει καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς με παχυσαρκία! (βίντεο) Στο πολύ ενδιαφέρον πάνελ με θέμα “Unlocking Health Potential: The Critical Role of Prolepsis” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου... Άρης Μπερζοβίτης, 15/04/2025 - 15:33
Άρης Αγγελής: Οι δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση της καινοτομίας στην Υγεία! Η αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας ήταν ένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ... Άρης Μπερζοβίτης, 15/04/2025 - 11:45
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών: Δικαίωμα στην Υγεία για Όλους! | Μ. Τρίτη 15 Απριλίου Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με μακρόχρονη και σταθερή δράση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά... Άρης Μπερζοβίτης, 14/04/2025 - 13:44
Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση ΠΕΦ - Επανεκλογή Θ. Τρύφων στην Προεδρία και Ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου - Προτεραιότητα η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού Την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, στο ξενοδοχείο Divani Caravel,... Άρης Μπερζοβίτης, 11/04/2025 - 14:16
Σπύρος Φιλιώτης: Διαθέσιμες και στη χώρα μας νέες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας! Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Φαρμασέρβ-Λίλλυ κ. Σπύρος Φιλιώτης, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ανέδειξε την... Άρης Μπερζοβίτης, 11/04/2025 - 10:33
Τέσσερις νέες διακρίσεις πρόσθεσαν στη συλλογή τους οι UNIPHARMA & INTERMED! Τέσσερα προϊόντα του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη διακρίθηκαν στο διεθνή θεσμό Προϊόν Της Χρονιάς 2025, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διεθνώς, αναφορικά... Άρης Μπερζοβίτης, 10/04/2025 - 14:40