Αγγελική Δουρδουνά, 8/9/2021 - 14:49 facebook twitter linkedin Κι όμως..., η άνοια προλαμβάνεται! Αγγελική Δουρδουνά, 8/9/2021 facebook twitter linkedin Η άνοια πλήττει περίπου 35,6 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται να διπλασιαστεί έως το 2030 και να τριπλασιαστεί ως το 2050. Με τον όρο άνοια ορίζεται ένα σύνδρομο χρόνιο ή προοδευτικά εξελισσόμενο, προκληθέν από μια σειρά εγκεφαλικών διαταραχών, που επιφέρουν επιπτώσεις στη μνήμη, στη σκέψη και στην ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Δεδομένου ότι για την ώρα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την άνοια, ανακύπτει επείγουσα ανάγκη για προληπτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη έναρξη της άνοιας ή να επιβραδύνουν τον ρυθμό γνωστικής και λειτουργικής έκπτωσης. Ο ρόλος της διατροφής Η διεγερτική δραστηριότητα (γνωστική, σωματική, κοινωνική), ο έλεγχος και περιορισμός των παραγόντων για αγγειακό κίνδυνο και η διατροφή συνιστούν σημαντικές προληπτικές στρατηγικές. Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος για άνοια μπορεί να περιοριστεί με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες τόνωσης, μεταξύ των οποίων είναι η άσκηση. Άτομα με αγγειακούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία) φαίνεται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Άρα, η διαχείριση του αγγειακού κινδύνου (φυσική δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή) είναι μείζωνος σημασίας. Εξίσου σημαντική είναι η επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους. Οι πρωτεϊνες που εκκρίνονται από τα λιποκύτταρα και οι φλεγμονώδεις κυττοκίνες εξηγούν τη συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον αυξημένο κίνδυνο για άνοια. Ωστόσο, βάσει μελετών, άτομα που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή κι έχουν υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και ω3 λιπαρών οξέων παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η υψηλότερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη γνωστική έκπτωση και άρα χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος. Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου - Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων. Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Αγγελική Δουρδουνά, 28/01/2022 - 08:24 «Τι να φάει το παιδί μου στο σχολείο;» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αγγελική Δουρδουνά, 27/01/2022 - 08:16 «Τι να αποφεύγω στη διατροφή μου όταν είμαι έγκυος» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αγγελική Δουρδουνά, 19/01/2022 - 15:40 «Ο ηλικιωμένος συγγενής μου δεν τρώει…τι μπορώ να κάνω?» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αγγελική Δουρδουνά, 17/01/2022 - 10:29 «Γιατί φουσκώνω όταν πίνω γάλα;» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δε θέλω να χαλάσω τη δίαιτά μου, αλλά είμαι καλεσμένος σε τραπέζι…τι μπορώ να κάνω; Όταν ακολουθούμε ένα διαιτητικό πρόγραμμα, ένα διαιτολόγιο για αδυνάτισμα, καλό είναι να μην αποκλίνουμε θερμιδικά, προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα. Πολλές... Αγγελική Δουρδουνά, 29/12/2021 - 09:01
Πώς μπορώ να πείσω το παιδί μου να φάει ένα υγιεινό, αλλά «δύσκολο» τρόφιμο; Πολλές φορές προσπαθούμε να πείσουμε το παιδί μας να καταναλώσει ένα υγιεινό τρόφιμο, πχ μπρόκολο, βραστή πατάτα κλπ, αλλά χωρίς... Αγγελική Δουρδουνά, 27/12/2021 - 12:47
Έχω δυσανεξία στη γλουτένη …τι μπορώ να τρώω; Τι είναι η κοιλιοκάκη; Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του... Αγγελική Δουρδουνά, 22/12/2021 - 11:49
"Πόση βιταμίνη Κ παίρνω με τη διατροφή μου;" Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Η βιταμίνη Κ είναι μία από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (οι άλλες είναι οι Α, D, E). Η βιταμίνη αυτή διαδραματίζει... Αγγελική Δουρδουνά, 17/12/2021 - 09:03
“Παίρνω κορτιζόνη …τι πρέπει να προσέχω;» Συμβουλέυει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε πολλές περιπτώσεις η λήψη κορτιζόνης είναι η θεραπευτική διαδικασία επιλογής, όπως για παράδειγμα σε αυτοάνοσες παθήσεις ή σε αποφρακτικές... Αγγελική Δουρδουνά, 16/12/2021 - 14:23
“Τι πρέπει να τρώω αν έχω προβλήματα εντέρου;" Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε αρκετούς ανθρώπους εμφανίζονται εκκολπώματα στο έντερο, συνήθως μετά από χρόνια δυσκοιλιότητα. Τα εκκολπώματα είναι προβολές (σακούλες) στο βλεννογόνο του... Αγγελική Δουρδουνά, 15/12/2021 - 10:18