Αγγελική Δουρδουνά, 10/9/2021 - 14:51 facebook twitter linkedin Έχω υψηλή χοληστερόλη!....Τι πρέπει να τρώω; Αγγελική Δουρδουνά, 10/9/2021 facebook twitter linkedin Η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος θεωρείται ένας από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνει με τιμές χοληστερόλης αίματος > 200 mg/dl. Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο είναι μεγαλύτερος όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου: αυξημένη κακή χοληστερόλη LDL, μειωμένη κακή χοληστερόλη HDL λόγω καπνίσματος και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, οικογενειακό ιστορικό. Συνιστάται η εφαρμογή μιας υπολιπιδαιμικής δίαιτας προκειμένου να υπάρχει ένα υγιές λιπιδαιμικό προφίλ. O ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ 1. Μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων Πηγές: Κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι) Λιπαρά τυριά (φέτα, γραβιέρα κ.α.) Αλλαντικά Πλήρη γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) Ζωικό βούτυρο, κρέμες γάλακτος Παγωτά, σοκολάτα Φοινικέλαιο, έλαιο καρύδας (συνήθως σε έτοιμα τρόφιμα όπως κέικ, ντόνατς, μπισκότα κ.α.) - Αφαιρέστε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κοτόπουλο και το κρέας - Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος είναι το ψήσιμο, ο βρασμός, ο ατμός και το grill (αποφύγετε το τηγάνισμα) 2. Μείωση των trans λιπαρών (υδρογονωμένα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων). Πηγές: Σκληρές μαργαρίνες Λίπος μοσχαριού Βούτυρο Λίπος γάλακτος Μπισκότα Φαστ φουντ Σφολιάτες - Αντικαταστήστε τα λιπαρά γλυκά με γλυκά του κουταλιού, παστέλια, λουκούμια. - Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται 3. Μείωση της διαιτητικής χοληστερόλης (αυξάνει τα επίπεδα της LDL αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.) NEWSLETTER Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα. Πηγές: Ζωικά τρόφιμα, θαλασσινά, κρόκος αυγού 4. Περιορισμένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν ακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο). Προτιμήστε πηγές μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ανάλατοι ξηροί καρποί) 5. Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως) Πηγές: Ωμά φρούτα και λαχανικά Όσπρια Προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, μακαρόνια) 6. Αύξηση κατανάλωσης ψαριών, με προτίμηση στα λιπαρά ψάρια (σολομός, γαύρος, σαρδέλες, σκουμπρί) 7. Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ. Συστήνεται η κατανάλωση 1 ποτού την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα. 8. Έλεγχος του σωματικού βάρους 9. μείωση καπνίσματος 10. αύξηση σωματικής δραστηριότητας Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος. Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου - Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων. Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Αγγελική Δουρδουνά, 28/01/2022 - 08:24 «Τι να φάει το παιδί μου στο σχολείο;» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αγγελική Δουρδουνά, 27/01/2022 - 08:16 «Τι να αποφεύγω στη διατροφή μου όταν είμαι έγκυος» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αγγελική Δουρδουνά, 19/01/2022 - 15:40 «Ο ηλικιωμένος συγγενής μου δεν τρώει…τι μπορώ να κάνω?» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αγγελική Δουρδουνά, 17/01/2022 - 10:29 «Γιατί φουσκώνω όταν πίνω γάλα;» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δε θέλω να χαλάσω τη δίαιτά μου, αλλά είμαι καλεσμένος σε τραπέζι…τι μπορώ να κάνω; Όταν ακολουθούμε ένα διαιτητικό πρόγραμμα, ένα διαιτολόγιο για αδυνάτισμα, καλό είναι να μην αποκλίνουμε θερμιδικά, προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα. Πολλές... Αγγελική Δουρδουνά, 29/12/2021 - 09:01
Πώς μπορώ να πείσω το παιδί μου να φάει ένα υγιεινό, αλλά «δύσκολο» τρόφιμο; Πολλές φορές προσπαθούμε να πείσουμε το παιδί μας να καταναλώσει ένα υγιεινό τρόφιμο, πχ μπρόκολο, βραστή πατάτα κλπ, αλλά χωρίς... Αγγελική Δουρδουνά, 27/12/2021 - 12:47
Έχω δυσανεξία στη γλουτένη …τι μπορώ να τρώω; Τι είναι η κοιλιοκάκη; Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του... Αγγελική Δουρδουνά, 22/12/2021 - 11:49
"Πόση βιταμίνη Κ παίρνω με τη διατροφή μου;" Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Η βιταμίνη Κ είναι μία από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (οι άλλες είναι οι Α, D, E). Η βιταμίνη αυτή διαδραματίζει... Αγγελική Δουρδουνά, 17/12/2021 - 09:03
“Παίρνω κορτιζόνη …τι πρέπει να προσέχω;» Συμβουλέυει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε πολλές περιπτώσεις η λήψη κορτιζόνης είναι η θεραπευτική διαδικασία επιλογής, όπως για παράδειγμα σε αυτοάνοσες παθήσεις ή σε αποφρακτικές... Αγγελική Δουρδουνά, 16/12/2021 - 14:23
“Τι πρέπει να τρώω αν έχω προβλήματα εντέρου;" Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε αρκετούς ανθρώπους εμφανίζονται εκκολπώματα στο έντερο, συνήθως μετά από χρόνια δυσκοιλιότητα. Τα εκκολπώματα είναι προβολές (σακούλες) στο βλεννογόνο του... Αγγελική Δουρδουνά, 15/12/2021 - 10:18