Στο παρά πέντε των εξετάσεων πιστοποίησης των επαγγελματικών γνώσεων επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση, θα ήθελα να δώσω σε όσους συμμετέχουν μια τελευταία διευκρινιστική οδηγία σχετικά με αυτές, που θα σας διευκολύνει πολύ σε θέματα επίλυσης των περισσοτέρων από 100 ασκήσεων με χρήση μαθηματικών (στατιστικών) τύπων.
Στο τέλος της ανάρτησης που υπάρχει στο site της ΤτΕ, που περιέχει τις λύσεις των ασκήσεων, υπάρχουν δύο σελίδες με πίνακες, οι οποίοι αφορούν τις ράντες. Οι πίνακες αυτοί είναι δυσανάγνωστοι και αυτό επιδεινώνεται λόγω της εμφάνισης και κάποιων μαθηματικών τύπων στις επικεφαλίδες τους.
Προσέξτε λοιπόν! Υπάρχουν δύο σελίδες με πίνακες, που αφορούν παράγοντες προεξόφλησης (ενδεικτικά προεξοφλητικά επιτόκια). Η πρώτη σελίδα αφορά επιτόκια από 1%-5% και η δεύτερη σελίδα αφορά επιτόκια από 6%-10%. Κάθε σελίδα είναι χωρισμένη κάθετα στα δύο με μια παχιά γραμμή.
Οι στήλες κάθε σελίδας, αριστερά αυτής της παχιάς γραμμής, αφορούν τις ράντες μίας νομισματικής μονάδας η οποία επανεπενδύεται κάθε χρόνο με επιτόκια από 1%-10%, για μια περίοδο από 1 έως 50 χρόνια (η διάρκεια φαίνεται στην στήλη που βρίσκεται στην άκρη αριστερά).
Στις στήλες δεξιά της παχιάς γραμμής, εμφανίζεται το αντίστοιχο αποτέλεσμα την επένδυσης, αν αυτή κάθε χρόνο επανεπενδύεται αυξανόμενη κατά μια επιπλέον νομισματική μονάδα.
Άρα, οι στήλες αριστερά της παχιάς γραμμής περιλαμβάνουν την παρούσα αξία μιας νομισματικής μονάδας που λαμβάνεται μετά την πάροδο ν ετών και η στήλες δεξιά της παχιάς γραμμής περιλαμβάνουν την παρούσα αξία μιας νομισματικής μονάδας, η οποία λαμβάνεται κάθε έτος, για ν έτη.
Έτσι μπορείτε σε αρκετές ερωτήσεις να κάνετε υπολογισμούς, χωρίς τη χρήση του scientific calculator, το οποίο παρόλα αυτά, είναι αναγκαίο στις εξετάσεις.