Σάρκα και οστά δίνει η Κυβέρνηση σε μία ξεχωριστή πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου για πρώτη φορά καταγράφεται ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το οποίο θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους και αντιμετωπίζει ολιστικά αυτό το εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης περιλαμβάνει συγκεκριμένους πυλώνες και δράσεις, οι οποίες έχουν χρόνο υλοποίησης, έχουν τον αρμόδιο φορέα για την υλοποίησή τους, και δείκτες παρακολούθησης.
Βασικό στοιχείο αποτελεί η διαμόρφωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε μία κατακερματισμένη νομοθεσία χωρίς ένα κεντρι κό στρατηγικό πλάνο και αφήγημα, χωρίς έναν συντονισμό και παρακολούθηση για την υλοποίηση των δράσεων, σε πολλές περιπτώσεις αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις αλλά και διατάξεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ήταν εντελώς άγνωστες στους ίδιους τους φορείς.
Ενδεικτικό παράδειγμα των δράσεων που αναπτύσσονται αποτελεί το πολύ μεγάλο σχέδιο φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία που αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα στοίχημα για μία οργανωμένη κοινωνία Στόχος είναι να αναβαθμιστούν όλα τα ψηφιακά δίκτυα, έτσι ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να έχουν πλήρη πρόσβαση. Προβλέπεται ακόμα η ανάπτυξη ηλεκτρονικής κάρτας η οποία θα ενσωματώνει όλα τα δικαιώματα και θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Επιπλέον θα γίνει αναμόρφωση των κέντρων πιστοποίησης της αναπηρίας που αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας προκειμένου σε όλες τους τις συναλλαγές με τους βασικούς φορείς του Υπουργείου Εργασίας να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη άνεση.
Ταυτόχρονα, με την προώθηση της διαλειτουργικότητας όλων των φορέων δεν θα χρειάζεται πλέον τα άτομα με αναπηρία να αποδεικνύουν σε κάθε περίπτωση τα σχετικά για την ανάληψη του οποιουδήποτε ευεργετήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την συμπεριληπτική εκπαίδευση η οποία θα αναβαθμίζει όχι μόνο την τάξη, αλλά και τα εγχειρίδια. Θα υπάρχει διαρκής εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μια από τις πρώτες δράσεις της Κυβέρνησης ήταν η πρόσληψη περισσότερων από 10.000 εκπαιδευτών στην Ειδική Αγωγή. Προωθείται επίσης ένα νέο πρόγραμμα ανεξάρτητης διαβίωσης- αποϊδρυματοποίησης, αναδοχής και υιοθεσίας, δράσεις οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια συνθήκη κοινωνικής συνοχής.