Τράπεζες - servicers (1): Διαβάσαμε χθες σε όλα σχεδόν τα μεγάλα sites, τον τίτλο: Ηχηρό «όχι» της κυβέρνησης σε τράπεζες και servicers για την πρόσβαση σε κτηματολογικά στοιχεία πολιτών. Εντάξει η κυβέρνηση μπορεί να μας παραμυθιάζει, αλλά εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να "καταπίνουμε" τις πληροφορίες αμάσητες;
Εδώ και χρόνια τράπεζες και servicers γνωρίζουν για τους οφειλέτες και το τελευταίο τετραγωνικό που κατέχουν. Και το ξέρουμε από προσωπική εμπειρία. Αν δεν γνώριζαν τα κτηματολογικά στοιχεία των οφειλετών, πώς προσημείωσαν ακίνητα, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν υποθηκευτεί, κατά τη διάρκεια σύναψης του δανείου, άρα δεν θα έπρεπε να τα γνωρίζουν;
Το συγκεκριμένο δικαίωμα έχουν, μας λένε, μόνο οι δικηγόροι. Τι μας λέτε; Δεν γνωρίζουν ότι όλοι οι servicers συνεργάζονται με εκατοντάδες δικηγορικά γραφεία;
Τράπεζες - servicers (2): Από τη μεριά τους οι servicers καλά θα κάνουν, όπως τους προτρέπει και η ΤτΕ, να καθαρίζουν τα κόκκινα δάνεια, τα οποία έχουν αποκτήσει σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Να αναδιαρθώσουν ή να διαγράψουν το χρέος. Διαφορετικά, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να δοθεί στους οφειλέτες μια δεύτερη ευκαιρία. Καθυστερούν ανεπίτρεπτα. Η κυβέρνηση τι πράττει προς αυτή την κατεύθυνση;
Με την ευκαιρία καλό θα είναι και οι τράπεζες να βάλουν τάξη στην μεγάλη... αταξία που υπάρχει στον Τειρεσία, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες πολίτες.
Και υπάρχουν στη στήλη, αρκετές επώνυμες καταγγελίες πολιτών για τον... Γολγοθά που περνούν με τα Funds διαχείρισης απαιτήσεων και τον Τειρεσία. Εάν χρειαστεί θα επανέλθουμε με διευθύνσεις και ονόματα.
Αποκρατικοποιήσεις: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις αποκρατικοποιήσεις τραπεζών, σημειώνει το Bloomberg. Η πρόσφατη πώληση μεριδίου στην Εθνική προστέθηκε σε ένα πρόγραμμα που έχει αποφέρει στην κυβέρνηση 3,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες. Ο ρυθμός αυτών των πωλήσεων καθιστά την Ελλάδα μία ειδική περίπτωση με τον τραπεζικό κλάδο να επιστρέφει στην κανονικότητα. Γενικότερα, ρεκόρ συμβάσεων και εσόδων από αποκρατικοποιήσεις έχει τον τελευταίο χρόνο το Ελληνικό Δημόσιο. Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και το ΤΧΣ υπερέβαλαν εαυτούς κατά τους τελευταίους 12 μήνες, πετυχαίνοντας 14 αποκρατικοποιήσεις. Συνολικά υπεγράφησαν 14 συμβάσεις ή και διαθέσεις μετοχών, συνολικής αξίας 9,42 δισ. Εξ αυτών ολοκληρώθηκαν οι εννέα συμβάσεις, αποφέροντας έσοδα 7,84 δισ.
ΕΚΤ - Οικονομία: Στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της φέτος και τη δεύτερη συνεχόμενη, μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου. Η καχεκτική πορεία της οικονομίας κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Οι αγορές θεωρούν ως βέβαια τη μείωσή τους τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ βλέπουν να συνεχίζεται αυτή με ταχύ ρυθμό και το 2025. Παράγοντες της οικονομίας και στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούν για ένα ιδιαίτερα θετικό σκηνικό που βοηθά να συνεχιστεί, απρόσκοπτα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Αγορές: «Ξύπνησαν» οι τράπεζες οδηγώντας την αγορά σε άνοδο (+0,87%), ενώ και η ΔΕΗ ενίσχυσε την ανοδική τάση. Πάντως παραμένει η υποαπόδοση του Γενικού Δείκτη έναντι των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Η διαφορά για τον μήνα Οκτώβριο πλέον ξεπερνά και τις 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ορισμένες περιπτώσεις. Διορθωτικά κινήθηκε η Wall Street (Dow Jones- 0,75%, S&P 500-0,76%, Nasdaq-1,01%), καθώς δεν κατάφερε να βρει τα στηρίγματα για να απορροφήσει τις πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά και τα νέα ιστορικά υψηλά που βρέθηκε την Δευτέρα.
Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων κατέγραψαν οι ευρωαγορές, υπό την επίδραση της διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου και των τεχνολογικών μετοχών. (Stoxx 600-0,80%, DAΧ +0,06%, CAC 40-1,05%, FTSE 100 - 0,52%).
Πετρέλαιο: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού υποχωρούν περίπου 5%, καθώς το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ ότι δεν σχεδιάζει να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανακουφίζοντας τους φόβους ότι μια μεγάλη διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή είναι στον ορίζοντα. Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για το πετρέλαιο για το 2024 για τρίτο συνεχόμενο μήνα αυτή την εβδομάδα, ενώ η κινεζική ζήτηση πετρελαίου είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Το συμβόλαιο Νοεμβρίου του West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 70,15 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 4,98%. . Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του Brent διαμορφώθηκε στα 73,82 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο 4,7%.
Attica Bank: Γράφαμε χθες ότι υπάρχει ενδιαφέρον για είσοδο και άλλων επενδυτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Πληροφορία που επιβεβαιώθηκε καθώς η Τράπεζα έλαβε και αποδέχθηκε δέσμευση από την «Fiera Capital» για τη συμμετοχή της στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με ποσό € 12 εκατ., μέσω της κατανομής αντίστοιχου αριθμού αδιάθετων μετοχών. Η Fiera Capital είναι μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 116,1 δισ. δολαρίων.
Παγκόσμιο χρέος: Τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 93% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα αγγίξει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με κινητήριες δυνάμεις τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτό προβλέπει ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο τελευταίο του Fiscal Monitor του ΔΝΤ, αναμένει ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις. Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο.