Καμία έκπληξη δεν προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο το περιεχόμενο των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα εν μέσω πανδημίας. Οι επιπτώσεις των αναταράξεων από τον κορωνοϊό θα είναι μεγαλύτερες απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ η επιτάχυνση του σχεδίου εμβολιασμού του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ε.Ε θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης το συντομότερο δυνατόν μέσα στο τρέχον έτος. Ειδικότερα, για την Ελλάδα οι Βρυξέλλες προβλέπουν ανάπτυξη 3,5% το 2021 και 5% το 2022. Ενώ μία ενδελεχής ανάλυση του τεχνοκρατικού κειμένου οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:
- Η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10% το 2020, χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, που την τοποθετούν στο 10,5%.
- Η Ελλάδα δεν θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, όπως επίμονα ισχυρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας.
- Η Ελλάδα το 2021, μετά το πέρας της πανδημίας, αναμένεται να σημειώσει ανάκαμψη (3,5%), περίπου στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης (3,8%).
- Η Ελλάδα την επόμενη χρονιά εκτιμάται να σημειώσει από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, της τάξης του 5%, πολύ ψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (3,8%).
- Η έκθεση αναγνωρίζει τη σωστή κατεύθυνση και τη σημαντική συμβολή του ολιστικού σχεδίου στήριξης που έλαβε και εξακολουθεί να λαμβάνει καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης η Κυβέρνηση. Επισημαίνεται σχετικά αφενός ότι η ανεργία διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 16,7% στα επίπεδα δηλαδή του 2019 και αφετέρου ότι τα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσαν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις δεν ενσωματώνουν την επίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η υλοποίηση του οποίου, όπως σημειώνεται και στην έκθεση, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην εγχώρια ζήτηση. Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν το μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων σε σχέση με το Α.Ε.Π. της από το Ταμείο Ανάκαμψης, γίνεται αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.