Nextdeal newsroom, 4/6/2020 - 15:00 facebook twitter linkedin Το Nextdeal σας κάνει το τραπέζι. Κοπιάστε! Nextdeal newsroom, 4/6/2020 facebook twitter linkedin Μαντί Καππαδοκίας Από τις πιο χαρακτηριστικές γευστικές δημιουργίες της καππαδόκικης κουζίνας Mαντί, τα μικρά γεμιστά ζυμαρικά (”τα Ανατολίτικα… ραβιόλια” )που φτιάχνονται από τον Πόντο μέχρι την Καππαδοκία και την Αρμενία. Αξία ανεκτίμητη!!! Δεν θα πω ψέματα, δεν είναι εύκολο φαγητό. Όχι γιατί έχει ιδιαίτερη δυσκολία στην παρασκευή του, αλλά γιατί απαιτεί ώρες, υπομονή και λεπτοδουλειά. Μάνα των Μαντί όμως, θεωρείται σήμερα η Καισάρεια της Κεντρικής Ανατολίας. Ωστόσο, τέτοια νοστιμιά δεν μπορούσε παρά να εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς, από τα παράλια στην Πόλη, στον Πόντο, παντού. Οι συνταγές ποικίλουν από μέρος σε μέρος και το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές. Για 6 άτομα Για τη ζύμη 1 νεροπότηρο αλεύρι 2 αβγά Αλάτι ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου Για τη γέμιση 350 γραμ κιμά(μοσχαρίσιο ή αρνίσιο,ακόμα και μείγμα αυτών) 2 κρεμμυδάκια μαιντανό μαύρο πιπέρι Πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 1 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι Αλάτι Για τη σάλτσα 1 πιπεριά 1 τομάτα αλάτι 1/2 κ.σ.πελτέ ντομάτας Σος γιαουρτιού 6 σκελίδες σκόρδου 2 φλιτζάνια αγελαδινό γιαούρτι Εκτέλεση Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, 2 αβγά, αλάτι, λίγο νερό και ετοιμάζετε τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα μιας χοντρής μπαγκέτας. Τη μοιράζετε σε δυο κομμάτια, τη ξαναζυμώνετε και τη πλάθετε σε δυο μπαλάκια. Ρίχνετε μέσα στον ωμό κιμά 2 μικρά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο μαύρο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι και τον ζυμώνετε. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη ανοίγετε φύλλο τα δύο μπαλάκια. Τυλίγετε το φύλλο και το κόβετε σε λωρίδες, στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε πολύ μικρά κομματάκια στα οποία βάζετε λίγη από τη γέμιση και τα κλείνετε σαν πουγκάκια. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ρίχνετε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, ψιλοκόβετε μια πιπεριά και τη σοτάρετε. Όσο σοτάρεται ψιλοκόβετε μια ντομάτα την οποία ρίχνετε στο τηγάνι να τσιγαριστεί με την πιπεριά. Προσθέτετε αλάτι, ανακατεύετε και στη συνέχεια ρίχνετε 1/2 κουταλιά πελτέ ντομάτας. Ανακατεύετε, προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνετε να βράσει. Βάζετε τα μαντί να βράσουν μέσα σε ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου για περίπου 10 λεπτά και μόλις είναι έτοιμα τα σερβίρετε στα πιάτα μαζί με λίγο ζουμάκι. Ρίχνετε σε κάθε πιάτο 3,4 κουταλιές από τη σάλτσα τομάτας πιπεριάς. Ετoιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού .Σε ένα γουδί, ρίχνετε αλάτι, 5-6 σκελίδες σκόρδο και τα κοπανάτε. Σε μπολάκι βάζετε γιαούρτι, προσθέτετε το μείγμα από το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε σε κάθε πιάτο από δύο κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού κα το σερβίρετε στο τραπέζι. Τελειώνουμε με το στολισμό του, που δεν είναι άλλος από πασπαλισμένο καυτερό μπούκοβο, σουμάκ και... καραφάκι(-α) ρακής! Το νου σας, μ’ αυτό το μεζέ επαληθεύεται το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε...»! Καλή σας όρεξη. Πηγή: constantinoupoli.com Χουνκιάρ μπεγιεντί Χουνκιάρ μπεγιεντί (τουρκ. hünkâr beğendi) ονομάζεται φαγητό της τούρκικης κουζίνας, το οποίο γίνεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες. Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει “όπως ο Σουλτάνος” ή “όπως αρέσει στο Σουλτάνο”, υποδηλώνοντας τη νοστιμιά. Όταν ο Σουλτάνος Μουράτ ο Δ” το 1632 έδειξε κατ’εξαίρεση της συνήθους αυστηρότητάς του, εμφανή ικανοποίηση μπροστά στους τρεμάμενους από την αγωνία μαγείρους του, δοκιμάζοντας το καινούργιο πιάτο, η ανακούφισή τους αποτυπώθηκε στην ονομασία της συνταγής βαφτίζοντας το πιάτο hünkâr beğendi, που μεταφράζεται ελεύθερα ως «ο Σουλτάνος ευχαριστήθηκε». Το αλέ-ρετούρ ανταλλαγής γαστρονομικών, τεχνικών και μυστικών μεταξύ Ανατολής και Δύσης ολοκληρώθηκε , όταν η μυστική συνταγή του Χουνκιάρ Μπεγιεντί διέρρευσε στη δύση(Γαλλία), ώστε σήμερα να θεωρείται πλέον στη κυρίαρχη σύγχρονη εκδοχή με μοσχαράκι αντί αρνιού και μπεσαμέλ μελιτζάνας ,ένα πιάτο-πρεσβευτής της τουρκικής κουζίνας στη διεθνή γαστρονομία. Στην Ελλάδα το Χουνκιάρ μπεγιεντί έγινε γνωστό απ’ την πολίτικη κουζίνα και αποτελεί must μεζέ σε αντίστοιχα εστιατόρια. Είναι όμως, αρκετά εύκολο να γίνει σπίτι με μεράκι και καλά υλικά και να κλέψει την παράσταση στο τραπέζι, μια και συνδυάζει την οικεία γεύση ενός καλού κοκκινιστού μοσχαριού με την κρεμώδη υφή και το καπνιστό άρωμα του πουρέ μελιτζάνας, που αναπόφευκτα σε παρασύρουν σε ανατολίτικες ηδονικές υπερβάσεις. Η ΣΥΝΤΑΓΗ Προετοιμασία: Το καλό είναι ότι το κρέας γίνεται καλύτερο αν προετοιμαστεί την προηγουμένη γιατί δένει η γεύση. Για το κοκκινιστό υπολογίστε συνολικά γύρω στη 1 ½ ώρα και για τον πουρέ που μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα, περί την 1 ώρα. Σύνθετη συνταγή που απαιτεί και μια σχετική επιμέλεια, αλλά με μαγικό αποτέλεσμα που αξίζει τον κόπο. Αν την κάνετε πρώτη φορά, ακολουθήστε τα βήματα και τις σημειώσεις. Υλικά (για 6 άτομα) για το τας κεμπάπ (κρέας κοκκινιστό) 1.5 κιλό μοσχαρίσο κρέας για μαγειρευτό (σπάλα, κιλότο κ.λπ.) ή και αρνίσιο για την αυθεντική εκδοχή της συνταγής 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 50 ml ελαιόλαδο 150 ml κρασί κόκκινο 200 ml ζεστό νερό 1 φύλλο δάφνη 1 μπαστουνάκι κανέλλα 3-4 κλωνάρια μαϊντανού δεμένα με σπάγγο ½ κ.γ. μπούκοβο 1 κ.γ. ζάχαρη 400 γρ. ντομάτα τριμμένη 100 γρ. πελτέ ντομάτας αλάτι, πιπέρι για τον πουρέ μελιτζάνας 4-5 μελιτζάνες φλασκιές 100 γρ. βούτυρο 100 γρ. αλεύρι 150 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά (προαιρετικά) 1 λίτρο γάλα πλήρες ½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο 100 γρ. τριμμένο κασέρι αλάτι, πιπέρι Ετοιμάζετε το τας κεμπάπ (κοκκινιστό κρέας): Κόβετε το κρέας σε πολύ μικρές μπουκιές 1.5-2 εκ. (σαν να κάνατε μικρά σουβλάκια). Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζετε σε δυνατή φωτιά το λάδι και όταν κάψει καλά, ρίχνετε σε δόσεις το κρέας (συνήθως 2-3 δόσεις γι’ αυτή την ποσότητα) ώστε να καραμελώσει απ’ έξω σε υψηλή θερμοκρασία. Σημείωση: Αν μπουκώσετε την κατσαρόλα με όλη την ποσότητα του κρέατος σε μια δόση, πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να ψηθεί, βράζει, βγάζοντας έξω τα ζουμιά του. Δεν το ανακατεύετε συνέχεια, απλά γυρνάτε ένα-ένα τα κομματάκια μετά από 3 λεπτά και περιμένετε να καραμελώσει και απ΄την άλλη πλευρά. Αφού συμβεί αυτό, κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα φροντίζοντας όλα τα κομμάτια να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές τους. Η συνολική διαδικασία για κάθε δόση διαρκεί περί τα 6-8 λεπτά. Κάθε φορά, τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε ένα λεπτό περίπου να ξανακάψει το λάδι πριν προσθέσετε την επόμενη δόση. Μόλις ολοκληρώσετε με το κρέας και το έχετε σε ένα μπολ, ρίχνετε στο λάδι που έχει απομείνει το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χαμηλώνετε τη φωτιά για 3-4 λεπτά ώστε να καραμελώσει κι αυτό. Προσθέτετε το κρέας στην κατσαρόλα και ρίχνετε το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα, τον μαϊντανό και το μπούκοβο. Αφήνετε 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να φύγει η περισσότερη ποσότητα του κρασιού και προσθέτετε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό και αλάτι-πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι η σάλτσα να πήξει αρκετά και να διαχωρίζεται εμφανώς απ’ το λάδι μέσα στη κατσαρόλα. Αφαιρείτε και πετάτε τον μαϊντανό, την κανέλα και τη δάφνη. Σημείωση: Aν κάνετε το κρέας την προηγουμένη, το αφήνετε σ” αυτό το στάδιο να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο, ώστε να χωνέψουν καλύτερα τα υλικά και την επομένη το βγάζετε 2 ώρες πριν το τελικό μαγείρεμα και το ζεσταίνετε ευγενικά με λίγο ζεστό νερό. Ετοιμάζετε τον πουρέ μελιτζάνας: Πλένετε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε και τις καίτε/ψήνετε κατ’ ευθείαν σε μάτι κουζίνας ή υγραερίου (καλύτερα), ακουμπώντας τες πάνω στη φωτιά για να καπνιστούν και να πάρουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Κάθε μελιτζάνα θέλει γύρω στα 8-10 λεπτά στο μάτι, μέχρι να μαραθεί(να σουφρώσει) και να καεί αρκετά ώστε να μπορεί να “ζουλιχτεί” και να βγάλει υγρά. Το μυστικό: Το καλύτερο βέβαια είναι να ψηθούν οι μελιτζάνες στα ξύλα ή στα κάρβουνα όταν έχει φλόγα για να καούν και να καπνιστούν!Αυτό ίσως είναι και το μυστικό της ιδιαίτερης γεύσης Τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και μετά, κάτω από τρεχούμενο νερό αφαιρείτε όλο το δέρμα τους ώστε να μείνει μόνον η σάρκα. Αφαιρείτε το καπάκι και απ’ τη σάρκα τα πολλά σπόρια και στη συνέχεια, με καλό μαχαίρι τις ψιλοκόβετε σε μικρά κομματάκια. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ με πουρέ μελιτζάνας: Ζεσταίνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Βάζετε το μάτι στο χαμηλό και αρχίζετε να προσθέτετε μια-μια κουτάλες από γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να έχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Καθώς –προς το τέλος- το μίγμα αυξάνεται και γίνεται μια παχύρρευστη σάλτσα μπεσαμέλ, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο στη γεύση σας. Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη (μετά από 10-12 λεπτά), προσθέτετε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες και ανακατεύτετε καλά. Στο τελείωμα ρίχνετε και το τριμμένο κασέρι και κλείνετε τη φωτιά. Στο σύνολό της αυτή η διαδικασία της παρασκευής του πουρέ πρέπει να σας πάρει γύρω στη μια ώρα, ανάλογα βέβαια και πόσα μάτια μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα για να κάψετε τις μελιτζάνες. Σερβίρισμα: Σε μεγάλη πιατέλα βάζετε περιμετρικά τον πουρέ και στο κέντρο που έμεινε κενό το τας κεπμάπ. Ρίχνετε -αν θέλετε- λίγη σάλτσα πάνω στον πουρέ και μπαίνετε τάχιστα στο ρόλο του… Σουλτάνου. Ο χορός της κοιλιάς ξεκινά… Συνοδεύετε το Χουνκιάρ Μπεγιεντί με κόκκινο κρασί και με μία πολύχρωμη σαλάτα εποχής… Καλή σας όρεξη...!!! Πηγή: constantinoupoli.com Το αρνί φούρνου της Αρετής Η κυρά Αρετή πίστευε στο μάτι και έλεγε το Πάτερ ημών εννέα φορές και είχε κρεμάσει στους τοίχους πλεξίδες με σκόρδα. Το μπακάλικο μύριζε πάντα σκόρδο. Η κυρά Αρετή σε όλα της τα φαγητά έβαζε σκόρδο και τις περισσότερες Κυριακές όταν δεν νήστευε μαγείρευε αρνί στο φούρνο που της το έστελναν τα παιδιά της από το χωριό και μύριζε ο τόπος σκόρδο και η μυρωδιά του σκόρδου έσπαγε τη μύτη μας. Υλικά 2 κιλά αρνί μπούτι 2 κιλά πατάτες ½ κούπα ελαιόλαδο 6-8 σκελίδες σκόρδου Το χυμό από 2 λεμόνια 2 κουτ. του γλυκού ξερή ρίγανη Αλάτι - μαύρο πιπέρι Παρασκευή Α) Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το κρέας, τις πατάτες και τα σκόρδα. Β) Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε την ρίγανη, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και ανακατεύουμε. Γ) Προσθέτουμε μια κούπα νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 oC για 1 ½ ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί το κρέας και να ροδίσουν οι πατάτες. NEWSLETTER Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα. Μυστικό: Για περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό με ένα μαχαίρι κάνουμε σε μερικά σημεία σχισμές στο κρέας, αλατοπιπερώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις βάζουμε σε αυτές. Πηγή: kokkinopipero.gr Χωριάτικο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο της γιαγιάς Σοφίας Για την Σοφία τα χρόνια και οι μήνες δεν έχουν σημασία, σημασία για αυτήν έχουν οι στιγμές και έχει ζήσει πολλές όμορφες στιγμές και ακόμη περισσότερες στο πατρικό της σπίτι στην οδό Θεμιστοκλέους, στηv τεράστια κουζίνα της αγαπημένης της γιαγιάς Σοφίας. Και σαν η γιαγιά μαγείρευε εκείνο το χωριάτικο κοτόπουλο στο φούρνο με τις πολλές σκελίδες σκόρδου, πασπαλισμένο με την ξερή ρίγανη με μπόλικο λάδι και γύρω- γύρω κομμένες πατατούλες και σαν αυτό ψηνόταν να κάνει μια τραγανή πέτσα και να μένει με το λάδι του. Και η Σοφία θυμάται στιγμές να τρώει το μπούτι και να βουτάει το ψωμί της στο λάδι μέσα από το ταψί... Υλικά 1 χωριάτικο κοτόπουλο 1600 γρ. περίπου 1 κιλό πατάτες ½ κούπα ελαιόλαδο 6 σκελίδες σκόρδου Αλάτι – μαύρο πιπέρι 2 κουτ. του γλυκού ξερή ρίγανη 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα Το χυμό από δύο λεμόνια Παρασκευή Α) Πλένουμε το κοτόπουλο. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε φετάκια. Β) Σε ένα ταψί βάζουμε το κοτόπουλο, τοποθετούμε γύρω – γύρω τις πατάτες, προσθέτουμε το σκόρδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Γ) Στην κούπα που έχουμε το ελαιόλαδο προσθέτουμε την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μίγμα στο κοτόπουλο και τις πατάτες και τα αλείφουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Προσθέτουμε 1 κούπα νερό. Δ) Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 C για 1 ½ ώρα περίπου να ροδοκοκκινίσει. Μυστικό: Όταν το κοτόπουλο κάνει τραγανή πέτσα από την μία πλευρά, το γυρίζουμε για να κάνει τραγανή πέτσα και από την άλλη πλευρά. *Εάν δεν βρούμε χωριάτικο κοτόπουλο θα προτιμήσουμε να είναι βιολογικό. Πηγή: kokkinopipero.gr Τα φασολάκια της Μπουμπούς Τα καλοκαίρια ο Κυρ Πέτρος ο μανάβης κάθε πρωί πέρναγε έξω από το σπίτι μας με το φορτηγάκι και φώναζε , φώναζε δυνατά "καρπούζια , πεπόνια , ντομάτες , φασολάκια ... " και όλες οι νοικοκυρές μικρές και μεγάλες έβγαιναν να ψωνίσουν . Έβγαινε και η Μπουμπού φορώντας ένα σχεδόν ημιδιάφανο νυχτικό με πιασμένα τα μαλλιά μπανάνα , με βαμμένα κόκκινα νύχια , νυσταγμένη ακόμη και ψώνιζε φασολάκια και τα διάλεγε ένα - ένα " Ο Μπάμπης μου τα θέλει φρέσκα χωρίς σπόρους " έλεγε και ο κυρ Πέτρος ο μανάβης την κοίταγε κάπως... Υλικά 1 1/2 κιλό φασολάκια μπαρμπούνια 2/3 της κούπας ελαιόλαδο 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια 4 σκελίδες σκόρδου αλάτι - μαύρο πιπέρι 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες 1 κουτ. του γλυκού πελτέ ντομάτας 1/2 ματσάκι μαιντανό 2 κούπες ζεστό νερό Παρασκευή α) Πλένουμε τα φασολάκια και τα καθαρίζουμε , ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια , το σκόρδο , το μαιντανό και τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη . β) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο , προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε . Προσθέτουμε τα φασολάκια , αλατοπιπερώνουμε συνεχίζοντας το σοτάρισμα ρίχνουμε και το σκόρδο . γ) Σβήνουμε με το κρασί , προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα , το πελτέ , το μαιντανό . Προσθέτουμε το νερό , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πιεί το νερό του και να μείνει με το λάδι του περίπου 3/4 της ώρας . Μυστικό: Διαλέγουμε τα φασολάκια μας να είναι πράσινα και φρέσκα και όχι κίτρινα με σκληρή φλούδα. Πηγή: kokkinopipero.gr Κόκορας μπυράτος Υλικά Για τη μαρινάδα 3 φλιτζάνια νερό 1 φλιτζάνι μαύρη μπύρα ¼ φλιτζανιού αλάτι ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη 2 κλωναράκια θυμάρι 3 σκελίδες σκόρδο 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι Λίγο τσίλι ( προαιρετικά ) Για το φαγητό 1 ολόκληρος κόκορας, χωρισμένος σε μερίδες. ½ φλιτζάνι μπέικον κομμένο σε κύβους 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 κλωναράκια θυμάρι 1 φύλλο δάφνης 3 σκελίδα σκόρδο, κομμένο σε φέτες 12 κροκάρια ( μικρά κρεμμύδια) 1 κιλό μανιτάρια άσπρα ή Crimini ή Shiitake 2 φλιτζάνια ζωμό κότας 1 φύλλο δάφνης Αλάτι και μαύρο πιπέρι 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Εκτέλεση Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τα παγάκια και τα σιγοβράζουμε για περίπου πέντε λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε σε μία λεκανίτσα. Βάζουμε μέσα τον κόκορα και τον αφήνουμε στο ψυγείο για πέντε – έξι ώρες, ή ολόκληρο το βράδυ. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και την πετάμε. Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε το 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μπέικον και το ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά για 3-5 λεπτά. Το βγάζουμε από το τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε τον κόκορα και τον βάζουμε στην κατσαρόλα με την πέτσα προς τα κάτω. Τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα σε μία πιατέλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το θυμάρι, τη δάφνη, το σκόρδο και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ξαναβάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με τον ζωμό κότας. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε αργά αργά για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε για ακόμα 25 λεπτά για να μειωθεί η σάλτσα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Πηγή: tastyday.gr Πολίτικο προφιτερόλ Υλικά για την κρέμα πατισερί 500γρ γάλα 125γρ ζάχαρη 50γρ κορν φλάουρ 25γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 αβγά 1/2 στικ βανίλια 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο τύπου Κερκύρας 100γρ κρέμα γάλακτος για τη σως 1 κιλό γάλα 450γρ ζάχαρη 70γρ αλεύρι 70γρ άγλυκο κακάο 1 στικ βανίλια 2 κ.σ. κονιάκ για τη ζύμη των σου 150γρ κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150γρ νερό λίγο αλάτι 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (περίπου 50γρ ) 3 αυγά για το γαρνίρισμα κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί τριμμένο φιστίκι Αιγίνης – προαιρετικά ή ξύσμα κουβερτούρας και άχνη ζάχαρη Εκτέλεση για τα σου Βράζω σε μία μέτρια κατσαρόλα το νερό, το αλάτι και το βούτυρο. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω το αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώστε να γίνει πηχτό το μείγμα. Όπως είναι ζεστό, το μεταφέρω στο μίξερ και το χτυπάω με το φτερό, προσθέτοντας διαδοχικά τα αβγά μου. Λαδώνω απευθείας τη λαμαρίνα του φούρνου ή στρώνω μια λαδόκολλα στη σχάρα και με κορνέ σχεδιάζω τα σου μου, μικρά και στρογγυλά, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους, μια και θα φουσκώσουν. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 25’. Όταν φουσκώσουν τα σου μου είναι έτοιμα. για την κρέμα πατισερί Βάζω το γάλα στη φωτιά μαζί με τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη κι ανακατεύω. Την άλλη μισή ποσότητα τη βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω το κορν φλάουρ, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα αβγά. Χτυπάω καλά-καλά να γίνει μια ενιαία πάστα. Όταν βράσει το γάλα με τη ζάχαρη ρίχνω στο κατσαρολάκι την πάστα μου και αφήνω να πάρει μια βράση ξανά, για να μην ξινίσει. Προσθέτω τη βανίλια και το βούτυρο κι ανακατεύω καλά. Τη βάζω σε ένα μπολ, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει. Μετά, τη βγάζω, τη βάζω στο μίξερ και τη χτυπάω με το φτερό, προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Η κρέμα πατισερί είναι έτοιμη. για τη σως μου Βράζω τα υλικά της σως. Πριν βράσει το γάλα (45 βαθμοί) έχω ετοιμάσει σε ένα μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το κακάο. Αφαιρώ από το γάλα που βράζει 300γρ., τα ρίχνω πάνω από το αλεύρι και το κακάο κι ανακατεύω καλά με το σύρμα. Αφήνω το υπόλοιπο γάλα μου να βράσει. Αφού βράσει προσθέτω το μείγμα του αλευριού και χαμηλώνω τη φωτιά. Αφήνω της σως μου να βράσει για περίπου 10’, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω τη βανίλια και το κονιάκ. συναρμολόγηση Για να γεμίσω τα σου είτε τα κόβω στη μέση είτε χρησιμοποιώντας στρογγυλό κορνέ, τρυπάω το κάτω μέρος των σου και βάζω την κρέμα. γαρνίρισμα Το προφιτερόλ είτε το σερβίρω σε ατομικά πιατάκια είτε σε μεγάλη πιατέλα, ρίχνοντας τη σως μου κρύα. Μπορώ να γαρνίρω χρησιμοποιώντας ξυστό κορνέ με σαντιγί γύρω-γύρω από τα σου μου και να πασπαλίσω λίγο φιστίκι Αιγίνης τριμμένο ή αν δε θέλω ξηρούς καρπούς, μπορώ να χρησιμοποιήσω τρίμματα κουβερτούρας και άχνη ζάχαρη! Πηγή: tastyday.gr Η μπουγάτσα της "τεμπέλας" Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: περιπου 45΄ Υλικά (για 9-12 μερίδες) 200 γρ. βούτυρο 1 πακέτο φύλλο κρούστας 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 800 γρ. νερό 2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη) 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή ζάχαρη άχνη και κανέλα, για πασπάλισμα Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο. Προσοχή να μην καεί. Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το σουρώνουμε πιάνοντάς το από τη μακριά του πλευρά, ώστε να γίνει πλισέ. Το βάζουμε μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο. Τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο έτσι ώστε να πάει παντού. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, για περίπου 45 λεπτά. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε. Αραιώνουμε το ζαχαρούχο με το νερό, προσθέτουμε τις βανίλιες και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα φύλλα. Ξαναψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθεί το γάλα από τα φύλλα. Βγάζουμε την μπουγάτσα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο (15 λεπτά). Ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και την κανέλα και σερβίρουμε. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε 2 κουτ. σούπας από το βούτυρο με βούτυρο γάλακτος. Θα γίνει πιο αρωματική η μπουγάτσα. ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΡΕΜΑ: χτυπάμε στο μίξερ 4 αυγά, 1 ποτήρι νερού ζάχαρη, τις βανίλιες και 1/2 ποτήρι νερού γάλα φρέσκο, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Καλή επιτυχία Πηγή: constantinoupoli.com Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Μια πρόταση του Nextdeal για μεσημεριανό φαγητό! Γκιούλμπασι: Αρνάκι ή κατσικάκι στη λαδόκολλα με θυμάρι Υλικά για 6 άτομα περίπου 3 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι (περίπου 1 μπούτι και... Nextdeal newsroom, 28/05/2020 - 16:08 28/5/2020
Τρεις προτάσεις του Nextdeal για μεσημεριανό φαγητό Μικρασιάτικα "Γεμιστά"...για μερακλήδες! Προετοιμασία: Κάντε τα γεμιστά από την προηγουμένη. Την άλλη μέρα είναι πιο νόστιμα. H διαδικασία του καθαρισμού των... Nextdeal newsroom, 27/05/2020 - 15:33 27/5/2020