Σύμφωνα με τον ανανεωμένο Πίνακα Κινδύνου της EIOPA, η έκθεση του ασφαλιστικού κλάδου της ΕΕ σε κινδύνους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Όπως αναφέρει η EIOPA, η πανδημία συνέχισε να προκαλεί διαταραχές σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς τομείς και τις οικονομικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα οι ασφαλιστές εκτίθενται σε πολύ υψηλά επίπεδα μακροοικονομικού κινδύνου, ενώ οι εμπορικοί και πιστωτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας βρίσκονται επίσης σε υψηλά επίπεδα.
Όσον αφορά τους μακροοικονομικούς κινδύνους, η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) καθώς και οι προβλέψεις πληθωρισμού έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω για όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε μετά από μια απότομη πτώση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τα δημοσιονομικά ισοζύγια αναμένεται να επιδεινωθούν. Ως απάντηση στην κρίση, οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν τις παρεμβάσεις τους για να διατηρήσουν τις οικονομίες που παρέμειναν στάσιμες.
Οι πιστωτικοί κίνδυνοι παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, καθώς ο κίνδυνος πιστωτικών γεγονότων παραμένει αυξημένος στο μέλλον. Οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η αναμενόμενη επιδείνωση αντικατοπτρίζεται ήδη στο ενεργητικό έναντι του παθητικού και στην αποδυνάμωση των δεικτών κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας (SCR) για ομίλους και επιχειρήσεις γενικών ασφαλίσεων. Αναμένεται περαιτέρω πτώση των δεικτών SCR τόσο για τις εταιρίες κλάδου ζωής όσο και για τις εταιρίες γενικών ασφαλίσεων για το επόμενο τρίμηνο, αλλά και απόσβεση των στοιχείων του ενεργητικού στο πλαίσιο της Covid-19 και των επιπτώσεων του ήδη προϋπάρχοντος περιβάλλοντος χαμηλών αποδόσεων. Ο καθαρός συνδυασμένος δείκτης βελτιώθηκε για τις επιχειρήσεις γενικών ασφαλίσεων.
Οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι μειώθηκαν σε μεσαίο επίπεδο. Από τη μία πλευρά, η ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, η ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων στον κλάδο γενικών και ο δείκτης ζημιών (loss ratio) δείχνουν μια μικρή βελτίωση. Ο δείκτης ζημιών από καταστροφές συνεχίζει να αυξάνεται μετά τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020.
Οι αντιλήψεις της αγοράς παρέμειναν σταθερές σε μεσαίο επίπεδο. Τα αποθέματα των ασφαλιστικών εταιριών ζωής και γενικών συνέχισαν να αποδίδουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την αγορά, η οποία αντιθέτως, παρουσίασε απροσδόκητη αύξηση. Τα CDS spreads των ασφαλιστικών επέστρεψαν στο χαμηλότερο επίπεδο, με τις εξωτερικές προοπτικές των ασφαλιστικών να δείχνουν καθαρή αύξηση στην αρνητική αναθεώρηση από τον Ιούνιο του 2020.