Το ρίσκο των ασφαλιστικών εταιριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την εκτίμηση κινδύνου του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIOPA (δείτε εδώ).
Οι ασφαλιστές εκτίθενται ιδιαίτερα σε πολύ υψηλά επίπεδα μακροοικονομικού κινδύνου, ενώ οι κίνδυνοι αγοράς, πίστωσης, κερδοφορίας και φερεγγυότητας μειώθηκαν σε μεσαίο επίπεδο. Ωστόσο, η εκτίμηση κινδύνου δεν λαμβάνει υπόψιν το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Όσον αφορά τον μακροοικονομικό κίνδυνο, οι προβλέψεις Σεπτεμβρίου που αφορούν το ΑΕΠ δείχνουν τη μεγαλύτερη αναμενόμενη πτώση το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και την πρώτη ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Οι επιπτώσεις του νέου κύματος της πανδημίας ενδέχεται να εμποδίσει περαιτέρω την αύξηση του ΑΕΠ. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα τον Ιούλιο. Ο δείκτης δεκαετών επιτοκίων ανταλλαγής μειώθηκε φθάνοντας σε νέα χαμηλά. Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και προβλέπεται μείωση για τα επόμενα τρία τρίμηνα.
Η σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2020 διευκόλυνε εν μέρει την απαιτητική κατάσταση για τους ευρωπαίους ασφαλιστές: οι δείκτες αγοράς και πιστωτικού κινδύνου σταθεροποιήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020. Το χάσμα τιμών μεταξύ των μετοχών και των οικονομικών προοπτικών παραμένει ανησυχητικό, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομες προσαρμογές αποτίμησης. Η πιστοληπτική ικανότητα των περιουσιακών στοιχείων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Οι προοπτικές αυτών των κατηγοριών κινδύνου αντικατοπτρίζουν τις διαθέσιμες πληροφορίες έως το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας μειώθηκαν σε μεσαίο επίπεδο. Ο δείκτης SCR των ομίλων βελτιώθηκε ελαφρώς από το πρώτο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2020, παραμένοντας σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Όλοι οι δείκτες κερδοφορίας εξαμήνου, οι οποίοι περιλαμβάνουν τώρα τους πρώτους μήνες της κρίσης COVID-19 και τον αντίκτυπό τους στις οικονομικές αποδόσεις, δείχνουν τα αναμενόμενα σημάδια επιδείνωσης.
Οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι παραμένουν σε μεσαίο επίπεδο, λόγω γενικών ανησυχιών που απορρέουν από τη μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων και, σε ορισμένα κράτη μέλη, από την επάρκεια των αποθεματικών. Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων ζωής κατέγραψε σημαντική επιδείνωση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ήδη την αρνητική επίδραση της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2020, οι μετοχές των ασφαλίσεων ζωής και γενικών εμφανίζουν απόδοση υψηλότερη της αγοράς. Ο μέσος δείκτης τιμής προς κέρδη των ασφαλιστικών ομίλων στο δείγμα αυξήθηκε ελαφρώς από τα χαμηλά επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2020.