«Μόνο το άτομο μπορεί να παράγει νέες ιδέες», εξηγούσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν τη δεκαετία του 1950 στους ανθρώπους του υπουργείου Παιδείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, σε ευρεία συζήτηση για το πώς πρέπει να διδάσκεται η Ιστορία. «Πρότυπα πρέπει να είναι προσωπικότητες που ωφέλησαν το ανθρώπινο γένος, μέσα από την ανεξαρτησία του χαρακτήρα και της κρίσεως». Το 1901, έλεγε ότι «η ανόητη πίστη στην εξουσία είναι ο χειρότερος εχθρός της αλήθειας». Ο Αϊνστάιν ήταν ένα ανεξάρτητο πνεύμα, με φυσική απέχθεια στην υποταγή στο θέλημα των άλλων (Πηγή: Daniel Smith: How to Think Like Einstein).
Ίσως η χαμηλή παραγωγικότητα και ρυθμοί ανάπτυξης κάτω του μετρίου να έχουν την αφετηρία στο γεγονός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά στερείται προσωπικοτήτων που ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ τις δήθεν «αυθεντίες», ημιμαθείς, στην ιεραρχία λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών. Πολύς χρόνος δημιουργίας χάνεται σε συναντήσεις ομάδων στελεχών, που απουσιάζουν από τη δράση των ανθρώπων που δημιουργούν. Και, δυστυχώς, λίγοι αμφισβητούν τη ρουτίνα, την απραξία, τη δήθεν «σοφία» ατάλαντων και «αδαών» του αντικειμένου τους, που «κρύβονται» στα «ατελείωτα meetings»...
«Όλους πρέπει να τους σεβόμαστε ως άτομα, αλλά ποτέ να τους θεοποιούμε» (Αϊνστάιν, 1930). Η ασφαλιστική αγορά θεοποιεί συχνά και πολλούς καθημερινά, σε γραφεία, συνέδρια, διαγωνισμούς... Ύμνοι, κύπελλα, βραβεία, έπαινοι για το τίποτα! Να σοβαρευτούμε πριν πάρουν τα μυαλά μας αέρα! Δεν θα μας βγει σε καλό το πολύ «λιβανιστήρι»!
Δείτε το όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ασφαλιστικό ΝΑΙ - Τεύχος 197: